publicat în: Arhivă

Homosexualitatea: psihologii americani resping ideea “vindecării”

Lacasuri Ortodoxe: din Washington, 7 august 2009

Homosexualitatea: psihologii americani resping ideea “vindecării”

The American Psychological Association (APA) a condamnat, intr-un raport recent, utilizarea terapiilor cunoscute sub atributul “vindecarii”, care pretind să trateze homosexualitatea ca pe o boală şi să schimbe orientarea sexuală a individului.

APA a adoptat o rezoluţie care prevede faptul că profesioniştii din domeniul sănătăţii mentale trebuie să evite promisiunea pe care aceştia o fac clienţilor, din care ar rezulta că persoanele tratate şi-ar putea schimba orientarea sexuală prin terapie sau prin alte tratamente”, spune această mare asociaţie care reuneşte 150.000 de membri.

Organizaţia a analizat rezultatele a 83 de studii efectuate între anii 1960 şi 2007, cu privire la diferite abordări ale psihoterapeuticii, inclusiv aşa-numitele terapii “reparatorii”, care promit că se poate schimba orientarea sexuală.

Aceste eforturi terapeutice, care au fost înregistrate de-a lungul anilor, prin diferite practici, cum ar fi electroşocurile, inducerea unei stări neplăcute precum greaţa, reorientarea prin hipnoză, au vizat persoane ce erau marcate de un sentiment de ruşine şi de aversiunea faţă de astfel de inclinatii, prin evidenţierea unor “opinii religioase conservatoare foarte puternice” care i-au facut sa-si doreasca schimbarea orientarii sexuale, spun psihologii americani, în raportul lor.

Studiul scoate în evidenţă efectele negative ale unor astfel de terapii, evocând gândurile de suicid, depresia, problemele de impotenţă, disfuncţia în relaţii şi, în special, o rata mare de renunţare la astfel de terapii.

APA recomandă, deci, utilizarea metodelor terapeutice care nu încearcă să schimbe orientarea sexuală, ci mai degrabă să vizeze acceptarea şi spijinirea exlorării propriei identităţi şi dezvoltarea psihologică fără impunerea unei identităţi specifice”.