Publicat pe 11.02.2021

Sfântul Prohor Georgianul

Sfântul Prohor Georgianul, descendent al nobiliei familii şavteli, s-a născut la sfârşitul secolului al X-lea şi a crescut într-o mănăstire. Când a ajuns la vârsta bărbăţiei, a fost hirotonit ieromonah şi a muncit timp de un an în Lavra Sfântului Sava, din Ierusalim. Apoi, cu binecuvântarea Părintelui sau duhovnicesc Eftimie Grdzeli, a început reconstrucţia Mănăstirii georgiene Sfânta Cruce, de lângă Ierusalim.

 

Conform tradiţiei, pe acest loc, nepotul lui Avraam, Lot, a plantat trei copaci – un chiparos, un pin şi un cedru. În cele din urmă, aceşti trei copaci au crescut în mod minunat, sub forma unui singur copac mare. Când se construia Templul lui Solomon, acest copac a fost tăiat, dar lăsat nefolosit. Se spune că crucea pe care a fost răstignit Hristos Mântuitorul nostru a fost făurită din lemnul acestui copac.

 

În secolul al IV-lea, pământul pe care a crescut copacul miraculos a fost oferit Sfântului Rege Mirian, primul rege creştin al Georgiei. Apoi, în secolul al V-lea, în timpul domniei Sfântului Rege Vakhtang Gorgasali, pe acel pământ a fost întemeiată Mănăstirea Sfânta Cruce. Mănăstirea a fost distrusă de mai multe ori, între secolele VII şi IX.

 

În cele din urmă, în secolul al XI-lea, Regele Bagrat Kuropalates a oferit o mare parte din averea sa Părintelui Prohor, pentru restaurarea mănăstirii. Sfântul Prohor a înfrumuseţat mănăstirea, apoi a adunat optzeci de călugări şi a stabilit Tipiconul (regula monahală) pentru comunitate, conform celui de la Lavra Sfântul Sava.

 

Sfântul Prohor muncind mult şi trăind până la o vârstă înaintată, şi-a ales ca ucenic pe Gheorghe, care sa fie următorul stareţ al mănăstirii.

 

Apoi a plecat spre pustie cu doi dintre ucenicii săi şi, după un timp, călugărul neprihănit şi-a predat duhul lui Dumnezeu.

 

Dincolo de aceasta, se ştie puţin despre viaţa Sfântului Prohor. Potrivit cercetătorilor şi cărturarilor georgieni, el s-a născut probabil între 985 şi 990. A petrecut între anii 1010-1015 în Ierusalim şi a muncit în Lavra Sfântului Sava până în 1025. S-a mutat la Domnul în anul 1066, la o vârsta cuprinsă intre 76 de ani şi 81.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.