Sfântul Alexie, Mitropolitul Moscovei şi al Întregii Rusii, Făcătorul de minuni

Sfântul Alexie, Mitropolitul Moscovei şi al Întregii Rusii, Făcătorul de Minuni (în lume Elefterie), s-a născut în anul 1292 (sau după o altă sursă, 1304) la Moscova în familia nobilului Teodor Biakont, descendent pe linia princiară Cernigov.

Domnul i-a dezvăluit viitorului sfânt destinul său înalt, încă din copilărie. La vârsta de doisprezece ani, Elfterie mergea pe un câmp şi instala plase pentru prinderea păsărilor. A adormit şi deodată a auzit o voce: „Alexie! De ce te chinui degeaba? Trebuie să fii un prinzător de oameni”.

Din acea zi, băiatul a abandonat jocurile copilăreşti şi petrecea mult timp în singurătate. Vizita frecvent biserica şi, la vârsta de cincisprezece ani, a decis să devină călugăr.

În 1320, a intrat în Mânăstirea Teofania din Moscova, unde a petrecut mai bine de doisprezece ani în lupte pentru căştigarea virtuţilor monahale. Asceţii renumiţi ai Mânăstirii, Cuvioşii Gherontie şi Sfântul ştefan (14 iulie), fratele Sfântului Serghie de Radonej, au fost ghizi ai acestuia si ai celor dimpreună cu el.

Mitropolitul Teognost, care aflase despre viaţa virtuoasă şi darurile duhovniceşti ale Sfântului Alexie, i-a poruncit viitorului sfânt să părăsească mănăstirea şi să administreze curţile bisericeşti. Sfântul a îndeplinit această funcţie timp de doisprezece ani. Spre sfârşitul anului 1350, Mitropolitul Teognost l-a sfinţit pe Alexie ca Episcop de Vladimir. După moartea Mitropolitului, el a devenit succesorul său, în anul 1354.

În această perioadă Biserica Rusă a fost sfâşiată de mari rupturi şi certuri, în parte din cauza pretenţiilor Mitropolitului Roman din Lituania şi Volinia. În 1356, pentru a pune capăt necazurilor şi tulburărilor, Sfântul a mers la Constantinopol, la Patriarhul Ecumenic. Patriarhul Calist i-a dat Sfântului Alexie dreptul de a se considera Arhiepiscop al Kievului şi Marii Rusii, cu titlul „Atot-Cuviosul Mitropolit şi Exarh”.

În călătoria de întoarcere, în timpul unei furtuni pe mare, nava era în pericol de naufragiu. Sfântul Alexie s-a rugat şi a promis să zidească lăcaş sfântului acelei zile în care nava ar fi trebuit să ajungă la ţărm. Furtuna s-a potolit şi nava a sosit pe 16 august. Moscova a ieşit încântată în întâmpinarea Sfântului.

În ciuda problemelor din toate părţile, Sfântul Alexie s-a dedicat turmei sale: a numit episcopi, a înfiinţat mănăstiri cu viaţă de obşte (după modelul Lavrei Preasfintei Treimi, întemeiată de Sfântul Serghie) şi a pus ordine în relaţiile ruseşti cu Hanii din Hoardă. Sfântul s-a îndreptat de mai multe ori către Hoarda de Aur. În 1357, Hanul i-a spus Marelui Prinţ că Sfântul ar trebui să vină la el şi să vindece orbirea Taidull-ei, soţia sa.

„Acest lucru este dincolo de puterile mele”, a spus Sfântul Alexie, „dar cred că şi Dumnezeu, Care a dăruit vedere orbilor, mă va ajuta”. Prin rugăciunea sa şi după ce a stropit-o cu Apă Sfinţită, soţia Hanului a fost vindecată.

Când a murit Marele Prinţ Ioan, tânărul său fiu Dimitrie (viitorul sfânt), încă minor, a fost luat sub tutela Sfântului Meletie. Sfântul episcop a depus multă trudă în reconcilierea şi calmarea Prinţilor care refuzau cu îndârjire să accepte autoritatea Moscovei. Mitropolitul nu a neglijat nici munca de organizare a unor noi mănăstiri.

În 1361 a întemeiat Mânăstirea Icoana Mântuitorului Nefăcută de Mână Omenească, la Iauza, în Moscova (Andronikov, ucenicul Sfântului Serghie, a fost primul egumen al mănăstirii), împlinind promisiunea pe care o făcuse în călătoria sa de întoarcere de la Constantinopol, când nava era în pericol.

De asemenea, a întemeiat Mânăstirea Ciudov, în Kremlinul din Moscova. Mănăstirile istorice au fost restaurate: Mânăstirea Buna Vestire, din Nijni-Novgorod, şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, în Vladimir. În 1361, a fost numită pentru el o mănăstire cenobitică pentru maici (Alexeev).

Sfântul Alexie a ajuns la vârsta avansată de şaptezeci şi opt de ani, după ce a petrecut douăzeci şi patru de ani în Catedrala Mitropolitană. El s-a mutat la Domnul pe 12 februarie 1378 şi a fost îngropat conform ultimelor sale dorinţe, în Mânăstirea Ciudov. Sfintele sale Moaşte au fost descoperite printr-o minune, cu cincizeci de ani mai târziu, după care a început să fie cinstită amintirea marelui sfânt ierarh şi om al rugăciunii.

Sfântul Alexie este cinstit şi pe 20 mai (Aflarea Sfintelor sale Moaşte) şi pe 5 octombrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.