Sfântul Gheorghe, Noul Mucenic din Sofia, Bulgaria

Sfântul Mucenic Gheorghe cel Nou s-a născut într-o ilustră familie bulgară, care locuia în capitala Bulgariei, Sredeţ (acum oraşul Sofia). Părinţii Sfântului Gheorghe, neputând avea copii, Ioan şi Maria, în anii lor de deznadejde, L-au rugat pe Domnul să le trimită un prunc. Rugăciunea lor a primit răspuns şi au botezat pruncul cu numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie).

Tânărul Gheorghe a primit o educaţie strălucită, a studiat cu atenţie Sfintele Scripturi şi a fost evlavios şi curat. Părinţii lui au murit când Gheorghe avea douăzeci şi cinci de ani. În acea perioadă, Bulgaria se afla sub stăpânirea turcilor, care i-au convertit cu forţa pe creştini la islam.

Odată, mai mulţi musulmani au încercat să-l convertească pe Gheorghe. Au pus un fes pe capul Sfântului. Eravorba despre o căciulă circulară roşie pe care musulmanii o poartă pentru a intra în casa lor de rugăciune. Dar Gheorghe a aruncat fesul pe pământ. Turcii l-au adus pe mucenic la guvernatorul lor, în bătăi şi chinuri.

Guvernatorul a fost impresionat de înfăţişarea şi purtarea Sfântului Gheorghe şi l-a îndemnat să accepte islamul, promiţând onoruri şi bogăţii din partea sultanului Selim (1512-1520). Sfântul a mărturisit cu îndrăzneală şi neclintire credinţa în Domnul Iisus Hristos şi a reproşat erorile islamului. Guvernatorul înfuriat a dat poruncă să-l bată pe Sfântul Gheorghe cu toiegele, dar Sfântul a continuat în mărturisirea sa de credinţă în Hristos.

Guvernatorul a ordonat sporirea torturilor. Pătimitorul a îndurat toate suferinţele, chemându-L pe Domnul Iisus Hristos în ajutor. Apoi l-au condus pe martir prin oraş în ritmul unei tobe şi strigând: „Nu jigni pe Mahomed şi nici nu contrazice credinţa musulmană”.

În cele din urmă, un foc mare a fost aprins în oraş, pentru a-l arde pe Sfântul Gheorghe. Slăbit de rănile sale, sfântul a căzut la pământ. L-au aruncat în foc încă viu şi au aruncat cadavre de câini deasupra lui, astfel încât creştinii să nu poată găsi Sfintele Moaşte ale Mucenicului.

Deodată, a început să cadă o ploaie puternică şi a stins focul. Odată cu lasarea întunericului, locul în care a fost aruncat trupul Mucenicului a fost luminat de o lumină puternică. Au dat permisiunea unui anumit preot creştin de a lua Sfintele Moaşte ale Sfântului Mucenic, pentru înmormântare. Înştiinţat despre eveniment, Mitropolitul Ieremia şi clerul său au mers la locul execuţiei. În cenuşa focului au aflat trupul Sfântului Mucenic Gheorghe şi l-au dus la Biserica Sfântul Gheorghe Marele Mucenic, din oraşul Sredeţ.

La 26 mai 1515 Sfintele Moaşte ale Sfântului Gheorghe au fost scoase din mormânt, aşezate într-o raclă şi apoi aduse în biserică, unde au rămas de atunci. Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Gheorghe, de două ori pe parcursul anului: pe 11 februarie, ziua martiriului său, şi pe 26 mai, aflarea Sfintelor sale Moaşte.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.