Sfântul Ioan Chimchimeli, Filosoful

S-au păstrat puţine informaţii despre viaţa Sfântului Ioan de Chimchimeli, dar ştim că el a fost un mare traducător, filosof şi apărător al credinţei creştine georgiene.

Ioan şi-a primit educaţia în Bulgaria actuală, la şcoala literară a celebrei Mănăstiri georgiene Petritsoni (acum Bacikovo).

Un istoric scrie:
„În elogiul său la moartea Sfântului Dimitrie Regele, Ioan Filozoful Chimchimeli descrie în mod strălucit gloria, onoarea şi eroismul vieţii acestui om sfânt”.

Sfântul Ioan a tradus multe compoziţii exegetice, inclusiv două comentarii la Cartea Ecleziastului, unul al lui Mitrofan al Smirnei (Mitropolit de Smyrna (857-880); comentariul său la Ecleziastul s-a păstrat doar în limba georgiană) iar altul de Olimpiodor al Alexandriei (un diacon din sec al 6-lea, care a scris o serie de comentarii asupra Cărţilor Bibliei, care nu trebuie confundat cu filosoful nmeoplatonist din sec al VI-lea). De asemenea, el a tradus „O explicaţie a Evangheliei după Sfântul Marcu” şi „O explicaţie a Evangheliei după Sfântul Luca”, ambele de Fericitul Teofilact al Bulgariei.

Lucrările Sfântului nostru Părinte Ioan din Chimchimeli sunt fundamentale pentru literatura teologică georgienă canonică.

În lucrarea sa “Pelerinajul”, eminentul istoric al secolului al XVIII-lea, Arhiepiscopul Timotei (Gabaşvili) îl menţionează pe Ioan din Chimchimeli printre Sfinţii Părinţi descrişi în frescele de la Mănăstirea Sfânta Cruce din Ierusalim.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, istoricul Mose Janaşvili a scris, în Istoria Bisericii Georgiene, că Ioan din Chimchimeli a condus o şcoală literară în satul Gremi din Kakheti.

Potrivit lui Janaşvili, elevii de la Şcoala Sfântului Ioan au fost instruiţi în filozofie şi teologie, precum şi în limbile greacă, siriană şi arabă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.