Sfintele Fecioare Muceniţe Enata, Valentina şi Paula, din Palestina

Sfintele Fecioare Muceniţe Enata, Valentina şi Paula au suferit în anul 308, sub Împăratul Maximian al II-lea Galerius (305-311). Sfânta Enata a venit din oraşul Gaza (din sudul Palestinei), Sfânta Valentina era originară din Cezareea Palestinei iar Sfânta Paula era din regiunea Cezareei.

Sfânta Enata a fost prima adusă la judecată în faţa guvernatorului Firmilian, declarându-se, plină de curaj, creştină. Au bătut-o, apoi au atârnat-o de un stâlp şi au lovit-o.

Sfânta Valentina, acuzată că nu s-a închinat zeilor, a fost dusă la un templu păgân pentru a aduce jertfe, dar a aruncat cu curaj o piatră în jertfelnic şi s-a întors cu spatele la el. Au bătut-o fără milă şi au condamnat-o să fie decapitată împreună cu Sfânta Enata.

În cele din urmă, a fost adusă Sfânta Paula şi au supus-o multor chinuri. Cu ajutorul lui Dumnezeu, însă, le-a îndurat cu mare răbdare şi curaj. Înainte de mutarea sa la Domnul, Paula a mulţumit Domnului că a întărit-o. Închinându-se în faţa creştinilor prezenţi, ea şi-a plecat gâtul sub sabie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.