Sfântul Prooroc Zaharia, “cel ce a văzut sulul de carte”

Sfântul Prooroc Zaharia, “cel ce a văzut sulul de carte”, este al unsprezecelea dintre cei doisprezece prooroci mai mici. El a fost descendent din tribul lui Levi şi pare să fi fost preot (Cartea lui Neemia 12: 4,16). El a fost chemat la slujirea proorociei la o vârstă fragedă şi a devenit, în expresia minunată a imnologiei bisericeşti, un om luminat cu vederea lucrurilor mai presus de lume.

Cartea Proorocului Zaharia include detalii inspirate despre venirea lui Mesia (Zaharia 6:12); despre ultimele zile ale vieții pământeşti a Mântuitorului, despre Intrarea Domnului în Ierusalim pe un asin tânăr (Zaharia 9: 9); despre trădarea Domnului pentru treizeci de monede de argint şi cumpărarea cu ei a Ţarinei Olarului (Zaharia 11: 12-13); despre străpungerea coastei Mântuitorului (Zaharia 12:10); despre împrăştierea Apostolilor din Grădina Ghetsimani (Zaharia 13: 7); despre eclipsa de soare din timpul Răstignirii (Zaharia 14: 6-7).

Luminat de zorii de mai sus, Sfântul Prooroc Zaharia, a văzut viitorul aşa cum se face văzit prezentul. Conform Tradiţiei, acest cel mai adevărat vestitor al lui Dumnezeu a trăit până la bătrâneţe şi a fost îngropat lângă Ierusaiim, alături de ilustrul său contemporan şi însoţitor, Sfântul Prooroc Agheu (16 decembrie). Titlul de “Văzător de sul de carte”, dat lui Zaharia, provine dintr-o viziune în care i s-a arătat un sul de carte înălţat în aer nimicindu-i pe hoţi şi pe cei care jură strâmb (Zaharia 5: 1-3).

Sfântul Prooroc Zaharia s-a mutat la Domnul în jurul anului 520 înainte de Hristos. Mormântul său a fost descoperit în anul 415, într-un sat de lângă Eleutheropolis (Sozomen, Hist. Eccles. VI: 32, IX: 17). La picioarele Sfântului Prooroc se afla trupul unui prunc îmbrăcat în veşminte regale. Sfintele sale Moaşte au fost mutate la Biserica Sfântul Iacob Ruda Domnului (23 octombrie) din Constantinopol.

________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere si adaptare dupa editii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.