Sfântul Arsenie din Iqalto, Georgia

Sfântul Arsenie din Iqalto a fost traducător, cercetător, compilator de manuscrise, imnograf, filosof şi un mare apărător al credinţei creştine în Georgia. Tatăl său a fost Ibadi Vaşnaţe, un om înţelept, învăţat şi vorbitor fluent al limbii greceşti. El a condus Academia Mănăstirii Iqalto şi a fost învăţător al al Sfântului Rege David Restauratorul al IV-lea.

S-au păstrat puţine detalii despre viaţa Sfântului Arsenie, dar ştim că el a trăit în secolele XI-XII şi a fost contemporan mai tânăr al Sfântului Efrem cel Mic. A primit învătătura primară, cât şi cea superioară în Bizanţ, la Mănăstirea Mangana, care fusese întemeiată de Împăratul bizantin Constantin IX Monomachus (1042-1055). În academie a finalizat unul dintre cele mai importante proiecte ale sale: o traducere a Cronicii istoricului bizantin George Hamartolus. Opera lui Hamartolus este o relatare în nouă volume a istoriei de la Adam până în anul 842 după Hristos. De asemenea, la Mangana, Arsenie a tradus un volum de scrieri dogmatico-polemice în georgiană şi şi-a numit opera “Dogmaticon”. În anii care au urmat, au fost adăugate cărţii lucrări traduse de alţi autori.

După încheierea studiilor la Mănăstirea Mangana, Arsenie s-a mutat în Munţii Negri din apropierea Antiohiei, pentru a-şi continua munca sub îndrumarea Sfântului Efrem cel Mic. După mutarea la odihna cea veşnică a Sfântului Efrem, a revenit la Mănăstirea Mangana, pentru a-şi continua traducerile. În 1114, Regele David Restauratorul l-a chemat pe Arsenie înapoi în Georgia, la Academia Gelati din vest. Acolo, a tradus Nomocanonul (o colecţie bizantină de drept ecleziastic) din greacă, în georgiană. Ulterior, Arsenie s-a întors în Kakheti, în estul Georgiei, unde a întemeiat o academie, la Mănăstirea Iqalto. De asemenea, a participat la Consiliul de la Ruisi-Urbnisi, care fusese convocat de Regele David Restauratorul. Unul dintre biografii Regelui David scrie că l-a invitat pe…

…„Arsenie din Iqalto, traducător şi interpret al limbilor greceşti şi georgiene şi iluminator al multor Biserici”.

Arsenie a fost prezent şi la mutarea la Domnul a Regelui David Restauratorul şi se crede că a compus epitaful Regelui:

Cu averea mea, şapte regi am hrănit
Pe turci, persani şi-arabi, din graniţe i-am izgonit,

Peşti, dintr-un râu în altul am mutat,
Iar după ce toate acestea le-am aflat,

Cu mâinile puse pe inimă, din viaţă m-am mutat…

„Teologul, filozoful, fizicianul, anatomistul, scriitorul de alegorii şi versete, poetul epic şi compilatorul tipicurilor bisericeşti”, Arsenie, a fost înmormântat în Iqalto, alături de Sfântul Zenon, întemeietorul Mânăstirii Iqalto.

________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere, versificare şi adaptare dupa ediţii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.