Publicat pe 06.02.2021

Sfântul Arsenie din Iqalto, Georgia

Sfântul Arsenie din Iqalto a fost traducător, cercetător, compilator de manuscrise, imnograf, filosof şi un mare apărător al credinţei creştine în Georgia. Tatăl său a fost Ibadi Vaşnaţe, un om înţelept, învăţat şi vorbitor fluent al limbii greceşti. El a condus Academia Mănăstirii Iqalto şi a fost învăţător al al Sfântului Rege David Restauratorul al IV-lea.

 

S-au păstrat puţine detalii despre viaţa Sfântului Arsenie, dar ştim că el a trăit în secolele XI-XII şi a fost contemporan mai tânăr al Sfântului Efrem cel Mic. A primit învătătura primară, cât şi cea superioară în Bizanţ, la Mănăstirea Mangana, care fusese întemeiată de Împăratul bizantin Constantin IX Monomachus (1042-1055). În academie a finalizat unul dintre cele mai importante proiecte ale sale: o traducere a Cronicii istoricului bizantin George Hamartolus. Opera lui Hamartolus este o relatare în nouă volume a istoriei de la Adam până în anul 842 după Hristos. De asemenea, la Mangana, Arsenie a tradus un volum de scrieri dogmatico-polemice în georgiană şi şi-a numit opera “Dogmaticon”. În anii care au urmat, au fost adăugate cărţii lucrări traduse de alţi autori.

 

După încheierea studiilor la Mănăstirea Mangana, Arsenie s-a mutat în Munţii Negri din apropierea Antiohiei, pentru a-şi continua munca sub îndrumarea Sfântului Efrem cel Mic. După mutarea la odihna cea veşnică a Sfântului Efrem, a revenit la Mănăstirea Mangana, pentru a-şi continua traducerile. În 1114, Regele David Restauratorul l-a chemat pe Arsenie înapoi în Georgia, la Academia Gelati din vest. Acolo, a tradus Nomocanonul (o colecţie bizantină de drept ecleziastic) din greacă, în georgiană. Ulterior, Arsenie s-a întors în Kakheti, în estul Georgiei, unde a întemeiat o academie, la Mănăstirea Iqalto. De asemenea, a participat la Consiliul de la Ruisi-Urbnisi, care fusese convocat de Regele David Restauratorul. Unul dintre biografii Regelui David scrie că l-a invitat pe…

 

…„Arsenie din Iqalto, traducător şi interpret al limbilor greceşti şi georgiene şi iluminator al multor Biserici”.

 

Arsenie a fost prezent şi la mutarea la Domnul a Regelui David Restauratorul şi se crede că a compus epitaful Regelui:

 

Cu averea mea, şapte regi am hrănit

Pe turci, persani şi-arabi, din graniţe i-am izgonit,

 

Peşti, dintr-un râu în altul am mutat,

Iar după ce toate acestea le-am aflat,

 

Cu mâinile puse pe inimă, din viaţă m-am mutat…

 

„Teologul, filozoful, fizicianul, anatomistul, scriitorul de alegorii şi versete, poetul epic şi compilatorul tipicurilor bisericeşti”, Arsenie, a fost înmormântat în Iqalto, alături de Sfântul Zenon, întemeietorul Mânăstirii Iqalto.

 

________________________

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere, versificare şi adaptare dupa ediţii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.