Publicat pe 06.02.2021

Sfinţii Mucenici Fausta, Evilasie şi Maxim

Sfinţii Mucenici Fausta, Evilasie şi Maxim, au suferit în timpul persecuţiei împotriva creştinilor, pornită de către împăratul Diocleţian în cetatea Cizic [Mezium], între 305-311.

 

Sfânta Fausta a fost crescută de părinţi creştini. Orfană de la o vârstă fragedă, a dus o viaţă austeră si virtuoasă. Vestea că era creştină a ajuns la guvernator şi sfânta a fost trimisă preotului păgân Evilasie, în vârstă de optzeci de ani, căruia i s-a poruncit să o îndepărteze de Hristos.

 

Fecioara şi-a mărturisit curajos credinţa şi a fost supusă multor torturi crude. Întărită de Domnul, ea nu simţea durerea. Au închis-o într-o cutie de lemn, iar chinuitorii, renunţând să mai încerce a o tăia cu fierăstrăul, i-au dat cu totul foc. Sfânta Muceniţă si chiar şi cutia de lemn au rămas neatinse, păzite de Puterea Dumnezeiească. Preotul păgân Evilasie a fost zguduit de puterea evidentă şi vădită a lui Dumnezeu. A crezut în Mântuitorul Hristos şi a mărturisit credinţa creştină.

 

Eparhul Maxim a fost trimis să cerceteze situaţia, pentru împărat, si a început să-l chinuiască pe bătrânul care ajunsese să creadă în Hristos. Evilasie s-a întors spre Sfânta Fausta şi i-a cerut să se roage pentru el, după care a îndurat, cu curaj, chinurile.

 

Au aruncat-o pe Sfânta Fausta spre a fi mâncată de vulturi, dar creaturile nu au vrut să o atingă. Fata de treisprezece ani a fost străpunsă cu unghii de fier în cap şi în alte părţi ale trupului. În cele din urmă, a fost aruncată într-un cazan opărit, în care se afla şi Sfântul Evilasie. În acest timp, mucenici se rugau pentru chinuitorii lor.

 

Văzând credinţa şi răbdarea sfinţilor, eparhul Maxim s-a convertit şi el la Hristos şi s-a rugat lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor sale. Aruncat în acelaşi cazan în care sufereau Sfinţii Fausta şi Evilasie, el le-a împărtăsit cununa muceniciei.

 

________________________

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere si adaptare dupa editii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.