Sfânta Muceniţă Dorotea, Muceniţele Cristina, Calista şi Mucenicul Teofil au trăit în Cezareea Capadociei şi au suferit sub Împăratul Diocleţian, fie în anul 288, fie în anul 300.
Sfânta Dorotea a fost o fecioară creştină evlavioasă, deosebită prin marea ei frumuseţe, smerenie, înfrânare şi înţelepciune date de Dumnezeu, care i-au uimit pe mulţi. Arestată la ordinele guvernatorului Sapricius, ea şi-a mărturisit neclintit credinţa în Hristos şi a fost supusă torturilor.
Văzând ca nu reuşeşte să o înduplece pe Sfântă, guvernatorul i-a trimis două femei – pe surorile Cristina şi Calista, care odinioară fuseseră creştine, dar care temându-se de torturi renunţaseră la Hristos şi începuseră să îşi ducă viaţa în necredinţă. El le-a poruncit să o facă pe Sfânta Dorotea să aducă jertfe zeilor păgâni, dar s-a întâmplat exact opusul. Sfânta Dorotea le-a convins că mila lui Dumnezeu ajunge la toţi cei care se pocăiesc, aşa încât acestea şi-au îndreptat viaţa şi s-au întors la Hristos. Chinuitorii le-au legat spate în spate şi le-au ars într-un vas cu smoală. Prin martiriu, Cristina şi Callista şi-au ispăşit păcatul apostaziei, primind de la Dumnezeu nu doar iertare, ci şi cununa victoriei.
Sfânta Dorotea a fost din nou supusă torturilor, dar le-a îndurat cu bucurie şi a acceptat sentinţa la moarte. A strigat cu bucurie, mulţumindu-i lui Hristos că a chemat-o în Rai şi în Cămara Cerească a Mirelui. În timp ce o ducea pe sfântă la locul execuţiei, Teofil, unul dintre consilierii guvernatorului, a râs şi i-a zis:
„Mireasă a lui Hristos, trimite-mi un măr şi nişte trandafiri din Raiul Mirelui tău”.
Muceniţa a îngăduit din cap şi i-a spus:
„Voi face asta”.
La locul execuţiei, Sfânta a mai cerut puţin timp să se roage. Când a terminat rugăciunea, un înger a apărut în faţa ei, sub forma unui prunc frumos, aducându-i trei mere şi trei trandafiri, într-o pânză curată de in. Sfânta a cerut ca acestea să fie date lui Teofil, după care a fost decapitată prin sabie.
După ce a primit milostivul dar, batjocoritorul creştinilor a fost zdruncinat şi L-a mărturisit pe Hristos ca fiind Adevăratul Dumnezeu. Tovarăşii săi au rămas uimiţi şi se întrebau dacă glumea sau oare înnebunise. I-a asigurat că nu glumeşte. Apoi au întrebat despre motivul acestei schimbări bruşte. El i-a întrebat:
“- Ce lună este?”
„- Februarie”, au răspuns ei.
„- Iarna, Capadocia este acoperită cu gheaţă şi de frig, iar copacii sunt goi de frunze. Ce credeţi? De unde vin aceste mere şi flori?”
După ce a fost supus unor torturi crude, Sfântul Teofil a fost decapitat şi el prin sabie.
Sfintele Moaşte ale Sfintei Dorotea se află la Roma, în biserica închinată ei, iar cinstitul său cap se află tot în Roma, într-o Biserică a Maicii Domnului, la Trastevero.
________________________
*Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere si adaptare dupa editii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine