Sfânta Muceniţă Dorotea, Sfintele Muceniţe Cristina, Calista şi Sfântul Mucenic Teofil

Sfânta Muceniţă Dorotea, Muceniţele Cristina, Calista şi Mucenicul Teofil au trăit în Cezareea Capadociei şi au suferit sub Împăratul Diocleţian, fie în anul 288, fie în anul 300.

Sfânta Dorotea a fost o fecioară creştină evlavioasă, deosebită prin marea ei frumuseţe, smerenie, înfrânare şi înţelepciune date de Dumnezeu, care i-au uimit pe mulţi. Arestată la ordinele guvernatorului Sapricius, ea şi-a mărturisit neclintit credinţa în Hristos şi a fost supusă torturilor.

Văzând ca nu reuşeşte să o înduplece pe Sfântă, guvernatorul i-a trimis două femei – pe surorile Cristina şi Calista, care odinioară fuseseră creştine, dar care temându-se de torturi renunţaseră la Hristos şi începuseră să îşi ducă viaţa în necredinţă. El le-a poruncit să o facă pe Sfânta Dorotea să aducă jertfe zeilor păgâni, dar s-a întâmplat exact opusul. Sfânta Dorotea le-a convins că mila lui Dumnezeu ajunge la toţi cei care se pocăiesc, aşa încât acestea şi-au îndreptat viaţa şi s-au întors la Hristos. Chinuitorii le-au legat spate în spate şi le-au ars într-un vas cu smoală. Prin martiriu, Cristina şi Callista şi-au ispăşit păcatul apostaziei, primind de la Dumnezeu nu doar iertare, ci şi cununa victoriei.

Sfânta Dorotea a fost din nou supusă torturilor, dar le-a îndurat cu bucurie şi a acceptat sentinţa la moarte. A strigat cu bucurie, mulţumindu-i lui Hristos că a chemat-o în Rai şi în Cămara Cerească a Mirelui. În timp ce o ducea pe sfântă la locul execuţiei, Teofil, unul dintre consilierii guvernatorului, a râs şi i-a zis:

„Mireasă a lui Hristos, trimite-mi un măr şi nişte trandafiri din Raiul Mirelui tău”.

Muceniţa a îngăduit din cap şi i-a spus:

„Voi face asta”.

La locul execuţiei, Sfânta a mai cerut puţin timp să se roage. Când a terminat rugăciunea, un înger a apărut în faţa ei, sub forma unui prunc frumos, aducându-i trei mere şi trei trandafiri, într-o pânză curată de in. Sfânta a cerut ca acestea să fie date lui Teofil, după care a fost decapitată prin sabie.

După ce a primit milostivul dar, batjocoritorul creştinilor a fost zdruncinat şi L-a mărturisit pe Hristos ca fiind Adevăratul Dumnezeu. Tovarăşii săi au rămas uimiţi şi se întrebau dacă glumea sau oare înnebunise. I-a asigurat că nu glumeşte. Apoi au întrebat despre motivul acestei schimbări bruşte. El i-a întrebat:

“- Ce lună este?”
„- Februarie”, au răspuns ei.
„- Iarna, Capadocia este acoperită cu gheaţă şi de frig, iar copacii sunt goi de frunze. Ce credeţi? De unde vin aceste mere şi flori?”

După ce a fost supus unor torturi crude, Sfântul Teofil a fost decapitat şi el prin sabie.

Sfintele Moaşte ale Sfintei Dorotea se află la Roma, în biserica închinată ei, iar cinstitul său cap se află tot în Roma, într-o Biserică a Maicii Domnului, la Trastevero.

________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere si adaptare dupa editii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.