Astăzi, 8 august, pomenirea Sfântului Miron, episcopul Cretei

Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti

Poporul l-a rugat să le fie păstor

Sinaxarele ortodoxe amintesc astăzi pe Sfântul Miron, cel care a fost mai întâi fermier în Raucia, din insula Creta.

Atingând prosperitatea prin muncă, Miron a împărţit roadele sale cu toţi cei necăjiţi, încât nu era om care să plece de la el neajutat. Asemănându-se Domnului, Miron împărţea tuturor din bunurile sale, fără a judeca în vreun fel pe cineva, păstrând pentru familie strictul necesar.

Ca dovadă pentru bunătatea Sfântului este consemnat următorul fapt:

într-o zi, Miron a surprins şapte hoţi în propriul hambar, care se chinuiau să-i fure din sacii de grâu.

Cu zâmbetul pe faţă, Sfântul i-a ajutat să ridice sacii, ba chiar a cărat el însuşi un sac în plus, pentru ei. Uimiţi de atitudinea lui, hoţii au renunţat la stilul lor de viaţă, devenind oameni cinstiţi.

În scurtă vreme, a fost rugat de localnici să accepte demnitatea preoţiei. Miron a primit, iar după o vreme a fost hirotonit episcop al obştii din Raucia.

Ca ierarh, s-a dedicat cu multă înţelepciune păstoririi credincioşilor, rostind predici pline de har şi ajungând făcător de minuni. Dintre acestea, este cunoscută aceea a opririi curgerii râului Triton, în timpul unei inundaţii.

Episcopul a trecut dincolo de râu pe uscat, după care a trimis un om al său ca să-i „explice” râului că-şi poate continua cursul, nestingherit, întrucât apa rămăsese oprită – precum la trecerea Mării Roşii de către evrei, pe vremea lui Moise.

Râul s-a supus Sfântului, reluându-şi curgerea.

A trecut la Domnul având împliniţi 100 de ani, spre anul 350.

Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 – Tous droits réservés Nu uitati de continuarea acestui “mesaj”: CARTEA SFINTILOR – Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.