Icoana Divnogorsk-Siciliană a Maicii Domnului

Icoana Divnogorsk-Siciliană a Maicii Domnului a primit prima parte a numelui său după locul în care a fost slăvită odată cu canonizarea ei: Mânăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din Divnogorsk, în fostul Ostrogojsk din regiunea Voronej. Numele de „Siciliană” vine de la locul său de origine, deoarece această icoană a Divei (Divnogorsk însemnând „Înălţimi Minunate”) a fost adusă din Sicilia de către cuvioşii Părinţi monahi evlavioşi Xenofont şi Ioasaf. Se aminteşte că aceşti sfinţi erau grec-ortodocşi şi că au ajuns acolo la sfârşitul secolului al XV-lea. Xenofont şi Ioasaf au întemeiat o mănăstire, într-un loc pitoresc, deasupra Râului Don, în apropierea confluenţei cu Râul Tiha Sosna [Liniştea Pinului]. Locul a fost numit Înălţimi Minunate [Creste Minunate] de către cei uimiţi de forma coloanelor de cretă de pe dealuri.

Se spune că Xenofont şi Ioasaf au vieţuit într-o peşteră (unde mai târziu a fost construită Biserica “Sfântul Ioan Înaintemergătorul”) şi că au sculptat, prima biserică, într-o coloană de cretă, în care au aşezat şi Icoana Siciliană a Maicii Domnului şi Dumnezeului nostru, pe care o aduseseră cu ei. Aici şi-au găsit odihna în veşnicie.

În Icoana Divnogorsk-Siciliană a Maicii Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este reprezentată stând pe nori. În mâna dreaptă apare o floare de crin alb, iar cu braţul Său stâng sprijină Pruncul Dumnezeiesc Care stă drept în genunchi. Mântuitorul poartă o floare de crin în Mâna Sa stângă şi binecuvântează cu Mâna Sa dreaptă. În jurul feţei Maicii Domnului sunt opt îngeri. Atât Maica Domnului cât şi Pruncul sunt reprezentaţi stând jos, cu genunchii îndoiţi şi având mâinile ridicate în rugăciune. Deasupra capului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este prezent Duhul Sfânt, sub forma unui porumbel.

Slăvirea canonică specială a icoanei a început în anul 1831, când holera se dezlănţuia. La Korotoyak, la o distanţă de până la 10 Km de mânăstire, Preasfânta Fecioară a apărut în vis (aşa cum este înfăţişată în Icoana Divnogorsk), unei femei în vârstă. Maica Domnului a poruncit ca Icoana Sa să fie adusă şi să i se slujească înainte. Icoana făcătoare de minuni a fost adusă la Korotoyak şi, după o slujbă înaintea sfintei icoane, holera a încetat.

Prin mijlocirea Maicii Domnului, oraşul Ostrogojsk a fost, de asemenea, salvat de holeră. Oamenii din Korotoyak şi Ostrogojsk au fost, iar, salvaţi de holeră în 1847 şi 1848, prin mijlocirea minunată a Maicii Domnului, care a avut loc după o procesiune bisericească în jurul acestor oraşe, cu sfânta icoană.

Ziua sărbătoririi icoanei făcătoare de minuni a fost stabilită, pentru data de 5 februarie, deja din primul său lăcaş, original, chiar de către Sfinţii Părinţi Xenofont şi Ioasaf.

________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere si adaptare dupa editii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.