Icoana Maicii Domnului „Eleţ-Cernigov” – “A Pinului din Cernigov”

Icoana Maicii Domnului Eleţ-Cernigov a apărut într-un pid sau brad, lângă Cernigov (Ucraina), în anul 1060, pe vremea Prinţului Sviatoslav Iaroslavici, aşa cum apare notat în Sinodiconul Episcopului Zosima (Procopovici) de Cernigov (1655-1657). Icoana a fost aşezată în biserica zidită în cinstea Icoanei Eleţ – A Pinului, a Maicii Domnului.
Sfântul Cuvios Antonie din Peşterile Îndepărtate ale Kievului, întemeietorul monahismului în Rusia (10 iulie), ducând o viaţă ascetică pe înălţimile Boldino (1068-1069), a dat binecuvântarea sa pentru întemeierea unei mănăstiri în acest loc.

În 1238, mănăstirea a fost jefuită de tătari (mongoli), dar icoana a fost ascunsă în interiorul zidurilor mănăstirii. În anul 1470, Prinţul Simeon Olelkovici al Kievului a restaurat mănăstirea şi a aşezat icoana în biserică.

Soarta finală a icoanei a rămas una neclară.

Potrivit unei tradiţii, un descendent al prinţilor de Cernigov, Bariatinski, a dus icoana la Moscova, în anul 1579, când Cernigovul căzuse în mâinile regelui polonez Ştefan Bathory. În 1687, Prinţul Daniil Bariatinski se întorcea dintr-o campanie în Crimeea. La Harkov s-a îmbolnăvit grav şi, înainte de moartea sa, a lăsat ca moştenire Icoana Eleţ, Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Harkov, aflată în apropiere.

Potrivit unei alte tradiţii, icoana a dispărut din mănăstire, când aceasta din urmă a fost prădată, în secolul al XVII-lea, de forţele lui Sigismund al III-lea. În 1676, Prinţul Constantin Ostrojski a dăruit, Mânăstirii Eleţ, o copie a Icoanei Maicii Domnului, adusă de la Vladimir de către fraţii Kozel. Arhimandritul Ioanichie (Goliatovski) restaurează mănăstirea la acel moment şi descrie numeroase minuni ale acestei icoane, în cartea sa, „Skorbniţa” (sau „Skrovişciniţa”, adică „Mângăietoarea” sau „Comoara”), publicată în 1676 la Novgorod.

Există încă o altă Icoană a Maicii Domnului, care a apărut în anul 1060. Şi-a primit numele acesta, fiindcă a apărut în oraşul Elet, într-o catedrală dedicată Icoanei Smolensk a Maicii Domnului. Ziua de sărbătoare a acestei icoane a fost stabilită, însă, pentru data de 11 ianuarie.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere si adaptare dupa editii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi straine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.