Publicat pe 04.02.2021

Sfântul Evagrie, ucenicul Sfântului Şio

Sfântul Evagrie (Evagrisi) s-a născut din părinţii evlavioşi şi temători de Dumnezeu, care i-au citit Sfânta Scriptură încă din primii ani ai copilăriei sale. Când a ajuns la vârsta bărbăţiei, Evagrie a ajuns la conducerea Tsikhedidi.

 

Într-o zi, Evagrie a plecat la vânătoare în Munţii Sarkineti, unde se aşezase Sfântul Şio (Shio) din Mgvime. În timp ce vâna, tovarăşii săi s-au împrăştiat în diferite direcţii, el rămânând singur să cerceteze împrejurimile. Acolo a zărit o pasăre, asemănătoare unui porumbel, în zborul ei către Sfântul Şio, pentru a-i duce de mâncare. Evagrie a luat seama de locul unde pasărea poposise. A doua zi avea, astfel, să descopere peştera pustnicului.

 

Uimit de asceza strictă a Sfântului Şio, Sfântul Evagrie, plin de invidie sfântă, arzând în el dorinţa de a-l urma pe pustnic, i-a zis acestuia:

 

„Dumnezeu este cu adevărat viu. Nu te voi părăsi, nu mă voi întoarce”.

 

Sfântul Şio l-a sfătuit să se ferească de o decizie atât de grăbită, întrucât îi va fi destul de dificil unui bărbat, care crescuse în lux, să înceapă brusc o nouă viaţă în pustie. Dar Evagrie i-a răspuns hotărât:

 

„Chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mor aici cu tine astăzi, nu mă voi îndepărta de acest loc”.

 

Pentru a-i încerca credinţa, Sfântul Şio i-a încredințat, însă, lui Evagrie toiagul său şi l-a învăţat, spunând:

 

„Atinge cu toiagul meu Râul Mtkvari; va despărţi apa şi se va aşterne cale pentru a o traversa. Zăvoreşte-ţi casa şi întoarce-te la mine. La întoarcere, când vei ajunge la Mtkvari, foloseşte din nou toiagul meu pentru a-ţi aşterne calea. Dacă nu reuşeşti, să-ţi vezi de drumul de mai înainte. Asta va însemna că nu este voia lui Dumnezeu să îţi îndeplinească dorinţa”.

 

Evagrie a luat, cu ascultare, toiagul Sfântului Şio şi l-a atins de apa Mtkvari. Râul s-a despărţit şi a traversat încrezător spre cealaltă parte.

 

Întors la palat, Evagrie şi-a împărţit toate averile, săracilor, şi-a zăvorât casa şi a pornit din nou spre a-l găsi pe Sfântul Şio. A făcut aceeaşi minune la întoarcere: râul s-a despărţit în două, iar credinciosul Evagrie a trecut prin el.

 

Sfântul Şio l-a tuns pe Evagrie în viaţa monahală, iar fostul conducător s-a aşezat lângă peştera Sfântului Părinte. Acolo, a învăţat să fie răbdător, a deprins trezvia şi cum să se roage, în timp ce dobândea alte virtuţi, ca roade ale lucrării sale ascetice.

 

Sfântul Şio a cunoscut dinainte că numărul călugărilor din pustie se va înmulţi şi a ridicat o biserică pentru aceştia, într-un loc pe care Dumnezeu i l-a descoperit. Marile daruri ale Sfinţilor Părinţi aveau să devină cunoscute curând, iar mulţi pelerini au început să apară în Munţii Sarkineti, pentru a primi binecuvântările lor. Când Regele Parsman a auzit, mai târziu, că iubitul său conducător de armată fusese tuns călugăr, s-a întristat şi a mers personal în pustia Sfântului Şio. Speranţa lui era să-l readucă pe Evagrie în lume, dar binecuvântatul Părinte a răspuns cu o pace de monah:

 

„O, Rege! De ce mă deranjezi pe mine, un om născut pentru a-L sluji pe Dumnezeu, cerându-mi să devin ca un câine care se întoarce la propria vărsătură (conf. Pildele lui Solomon 26:11)?”

 

Vestea despre Sfântul Şio, Evagrie şi ceilalţi Sfinţi luptători s-a răspândit în toată Georgia, iar mulţi laici au fost inspiraţi să intre în viaţa monahală.

 

După mulţi ani, Sfântul Şio, îmbătrânind, a adunat în jurul său obştea călugărilor.

 

„Trebuie să alegeţi pe unul dintre voi, spre a conduce această obşte. De acum înainte voi lucra la groapa pe care am pregătit-o pentru mormântul meu”, le-a spus el.

 

Fraţii s-au întristat tare când a trebuit să se despartă de iubitul lor învăţător şi, în zadar l-au rugat să rămână în mănăstire. În cele din urmă, i-au cerut Sfântului Şio să numească un succesor, iar acesta l-a ales pe Evagrie, ca următor stareţ al mănăstirii.

 

Umil, slăvitul Evagrie s-a opus acestei numiri, ştiindu-se pe sine neputincios să îndeplinească o responsabilitate atât de greoaie. L-a implorat pe Sfântul Şio să revină asupra deciziei, dar Bătrânul a răspuns pur şi simplu:

 

„Dacă consimţi la voia noastră, vei primi o răsplată bucuroasă de la Dumnezeu: când El Se va întoarce în Slava Sa, te va răsplăti pentru ascultarea ta”.

 

În cele din urmă, Sfântul Evagrie a primit sfatul învăţătorului său şi a condus activitatea mănăstirii, cu ajutorul lui Dumnezeu, din acea zi, înainte.

 

__________________________

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere şi adaptare dupa ediţii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi străine

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.