Sfântul Cuvios Nicolae Mărturisitorul Studitul, stareţul Mânăstirii Studion

Sfântul Nicolae Mărturisitorul, Egumen al Mănăstirii Studion, a vietuit în secolul al IX-lea. S-a născut pe Insula Creta, în satul Kedonia, într-o familie creştină. Când avea zece ani, părinţii l-au trimis la Constantinopol, la unchiul său, Sfântul Teofan (11 octombrie), care era călugăr la Mănăstirea Studion. Cu binecuvântarea Sfântului Teodor (11 noiembrie), stareţul Mânăstirii Studion, băiatul a fost înscris la şcoala mănăstirii. Odată cu terminarea şcolii, la şaisprezece ani, a fost tuns călugăr. După câţiva ani, a fost hirotonit preot.

În acest timp a avut loc o acerbă persecuţie, iniţiată de împăratul bizantin Leo Armenul (813-820), împotriva celor care venerau sfintele icoane. Sfântul Nicolae şi Sfântul Teodor Studitul au fost închişi în repetate rânduri în temniţă, chinuiţi în diferite moduri şi umiliţi. Cu toate acestea, ei au continuat cu ardoare să apere Ortodoxia.

Sub sfânta Împărăteasă Teodora (11 februarie), care a condus ţinutul pe vremea când încă fiul ei Mihai era minor, venerarea icoanelor a fost restabilită şi a urmat un timp de relativă pace. Sfântul Nicolae a revenit la Mănăstirea Studion şi a fost ales la conducerera ei. Dar acest calm nu a durat foarte mult.

Împărăteasa Teodora a fost îndepărtată de pe tron şi unchiul împăratului, Bardas, un bărbat care s-a spurcat prin coabitarea făţişă cu propria sa noră, a venit la putere. Încercările Patriarhului Ignatie (23 octombrie) de a împiedica impietatea lui Bardas s-au dovedit nereuşite. Dimpotrivă, Patriarhul a fost demis de pe Tronul său şi trimis în exil.

Nedorind să asiste la triumful nelegiuirii, Sfântul Nicolae a părăsit Constantinopolul. A petrecut şapte ani la diferite mănăstiri. Mai târziu, a revenit sub arest în Mânăstirea Studion unde a petrecut doi ani încarcerat, până la moartea împăratului Mihail (855-867) şi a lui Bardas. Când împăratul Vasile I Macedoneanul (867-886) a urcat pe tron, Sfântul Nicolae a fost eliberat şi a devenit din nou egumen, la ordinele împăratului.

Ca urmare a vieţii sale pline de mărturisire şi ascetism, a primit de la Dumnezeu darul vindecării, care nu a încetat nici după odihnirea sa întru Domnul, din anul 868.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, traducere şi adaptare dupa ediţii ale unor Sinaxare ortodoxe în limbi străine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.