Sfânta Trifina din Cizic

Sfânta Trifina din Cizic

Sfânta Trifina din Cizic

Sfânta Trifina era din Cizic, în Helespont, şi era fiica părinţilor credincioşi: senatorul Anastasie şi credincioasa sa soţie Socratia.

Ea şi-a arătat educaţia sa creştină şi curajul, pe vremea unei persecuții. Pentru a-i întări pe cei slabi, și-a mărturisit cu îndrăzneală credinţa în Hristos şi în desăvârşita biruinţă a Ortodoxiei. Deîndată ce liderul Cezar a auzit aceste lucruri, s-a înfuriat şi a ordonat arestarea Sfintei. Ordinul său a fost executat şi au început chinurile.

Mai întâi, Sfânta Trifina a fost aruncată într-un cuptor de foc, dar în mod minunat a scăpat. Apoi, a fost aruncată dintr-un copac înalt, pe un pat de cuie din fier. Ulterior, a fost dată unor animale sălbatice pentru a fi devorată, dar acestea nu i-au făcut niciun rău. În cele din urmă, a fost lovită de un taur înnebunit, fiindu-i astfel spintecat pântecele. În acest fel, Sfânta a primit slăvita cunună a muceniciei, în primul secol.

Un izvor de apă curată a izvorât din locul în care Sfânta Trifina şi-a vărsat sângele. După ce beau această apă, femeile care nasc şi nu au lapte reuşesc să îşi alăpteze propriii copii nou-născuţi.

Astfel, Sfânta Trifina este chemată în ajutor, în rugăciune, de femeile care au dificultăţi în a-şi alăpta pruncii. Sfânta Trifina din Cizic este cinstită, în mod aparte, în ziua de 31 ianuarie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.