Sfântul Nichita, Episcop de Novgorod

Sfântul Nichita, Episcop de Novgorod, în tinereţe a intrat în Mănăstirea Peşterilor din Kiev şi a dorit curând să devină pustnic. Egumenul l-a avertizat că o astfel de alegere era prematură pentru un tânăr călugăr, dar el, având încredere în propriile forţe, nu a vrut să asculte.

În pustie, Sfântul Nichita a căzut în ispită. Diavolul i s-a arătat cu înfăţişare de înger, iar ascetul neexperimentat s-a închinat în faţa lui. Diavolul i-a dat sfaturi, vorbind ca şi când se adresa unuia care atinsese perfecţiunea: „Nu te căzni să te rogi, citeşte şi studiază alte lucruri şi eu mă voi ruga în locul tău”.

Stătea lângă pustnic, sub chipul unuia aflat în rugăciune. Călugărul înşelat, Nichita, a ajuns să-i întreacă pe toţi în cunoştinţele sale despre Cărţile Vechiului Testament, dar el nu vorbea despre Evanghelie şi nici nu voia să audă ca ea să fie citită.

Bătrânii din Peşterile Kievului s-au dus la călugăr şi, după ce s-au rugat, l-au alungat pe diavol de la el. După aceasta, Sfântul Nichita a rămas pustnic cu binecuvântarea Bătrânilor şi a vieţuit în posturi stricte şi rugăciune, depăşind pe toţi în ascultare şi smerenie.

Prin rugăciunea sfinţilor Bătrâni, Milostivul Domn l-a ridicat din adâncul căderii sale, la un grad înalt de perfecţiune duhovnicească. Ulterior, a fost numit Episcop al Novgorodului, iar pentru viaţa sa sfântă, Dumnezeu i-a dăruit darul facerii de minuni. Odată, în timpul secetei, a adus ploaie din ceruri prin rugăciunile sale. Altă dată, a oprit un incendiu în oraş. Sfântul Nichita a călăuzit turma din Novgorod timp de treisprezece ani, apoi a adormit cu pace în Domnul, în 1109.

În 1558, în timpul domniei Ţarului Ivan Vasilievici, Episcopul Nichita a fost canonizat ca sfânt. Sfintele sale Moaşte se odihnesc acum în Biserica Sfântul Apostol Filip din Novgorod. El este cinstit în mod aparte şi pe 14 mai.

Sfântul Nichita este chemat în rugăciune ca apărător împotriva fulgerelor şi focului, după cum oamenii se îndreaptă şi către Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Rugul aprins (nemistuit)” (4 septembrie).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.