Sfântul Nou Mucenic Teodor Hagiul din Mitilene

Sfântul Nou Mucenic Teodor Hagiul din Mitilene

Sfântul Nou Mucenic Teodor Hagiul din Mitilene

Sfântul Nou Mucenic Teodor s-a născut în oraşul Mitilene, unde s-a căsătorit şi şi-a crescut copiii în evlavia ortodoxă.

Înfuriindu-se în urma unor întâmplări, el s-a lepădat de Hristos şi a primit religia musulmană, dar s-a pocăit curând de păcatul său, şi-a părăsit familia şi a mers în Muntele Athos. Dar chiar şi în mânăstire aflându-se, Sfântul Teodor a rămas profund chinuit de lepădarea de Hristos.

   Ceva mai târziu, cu binecuvântarea și sfaturile Părintelui său duhovnicesc, el a fost încurajat să se prezinte înaintea judecătorului, întrebându-l următoarele: „Dacă cineva a fost victima unei nedreptăți, mai poate el să i se mai facă, din nou, dreptate?”. Judecătorul a răspuns: „Da, este posibil”. Omul sfânt a continuat: „Am avut credința mea, care era aur curat; atunci am fost înșelat și indus în eroare de diavol și m-am lepădat de ea, primind religia voastră ca pe una mai bună. Dar acum mi-am revenit în simţiri și recunosc că credința mea este cu adevărat aur curat, în timp ce a voastră nici măcar plumb nu este”. Cu aceste cuvinte, și-a scos turbanul și l-a azvârlit la picioarele judecătorului. Apoi, şi-a pus un culion negru (cu care monahii îşi acoperă capul), pe care îl purta sub braț. Judecătorul a sărit: “O, omule, ce faci? Ți-ai ieşit din minţi?”. Teodor a răspuns: „Nu, sunt în minţile mele și am toată înțelepciunea”. Judecătorul s -a repetat de nenumărate ori, dar martirul a zis: „Sunt în toate mințile; știu ce spun”. Drept urmare, judecătorul a ordonat oamenilor săi să-l arunce în închisoare. Mai pe urmă, l-au scos afară, iar judecătorul a încercat în toate felurile să-l facă pe Teodor să revină la Islam.

   Judecătorul, înţelegând că martirul era ferm în ortodoxie, a decis să-l dea morţii. Așa că l-a trimis la nazirul Aga Omer, care s-a folosit de măguliri și promisiuni, pentru a-l face să cedeze. Dar martirul nu a răspuns altceva, decât : „Am fost înșelat și mi-am părăsit credința, care este aur curat, și am primit-o pe a voastră, care nici plumb nu este. Acum mi-am revenit în simţuri și am înţeles nebunia mea și, de aceea, mărturisesc că sunt creștin pe nume Teodor”.

   Cei trimişi l-au luat pe Sfântul Teodor și l-au chinuit cu brutalitate. L-au lovit peste coapse cu o sabie, aruncându-l peste balustrada balconului palatului. Văzând că a supraviețuit căderii, l-au dus apoi la locul de execuție. Teodor nu a opus nicio rezistență. În schimb, chipul lui devenea strălucitor și luminos, când vorbea cu cei care urma să-l execute. Părea că moartea nu era moarte pentru el, ci viață. Apoi, i -au zis: „Iată, suntem pe cale să te spânzurăm”. Și le-a răspuns, cu bucurie: „Unde este frânghia?”. Aceia i-au înmânat-o. El a sărutat-o, şi-a aşezat-o în jurul gâtului și amai spus: „Acum duceţi-mă oriunde vreţi”.

Domnul l-a binecuvântat, astfel, pe Sfânt, să mărturisească Credinţa Ortodoxă înaintea musulmanilor. Era anul 1784. După ce a fost sugrumat cu frânghia, trupul său a fost aruncat în mare.

Creştinii au îngropat trupul Sfântului Mucenic Teodor, în Biserica Sfântului Ioan Înaintemergătorul. Noul Mucenic Teodor din Mitilene este cinstit, în mod aparte, pe 30 ianuarie. I se mai spune “Hagiul”, acest titlu fiind primit de cei ce au reuşit sa încheie cu bine un pelerinaj lung la locurile sfinte.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.