Sfântul Mucenic Teofil cel Nou din Cipru

Sfântul Mucenic Teofil cel Nou din Cipru

Mucenicia Sfântului Teofil cel Nou din Cipru

   Sfântul Teofil s-a născut și a crescut în Constantinopol, pe vremea domniei conducătorilor ortodocși: Împăratul Constantin al VI-lea și Împărăteasa regentă Irina (780-802). El a deținut gradul de guvernator militar în regimentul Kiviriot şi era senator. La acea vreme, romanii lansaseră o campanie navală împotriva saracinilor, sau mai degrabă a agarenilor. În această campanie, Sfântul Teofil a fost îmbarcat împreună cu doi amirali subordonaţi, care însă îi purtau invidie.

Când luptele au început, acesta i-a atacat pe saracini cu forţele sale, urmat fiind de cei doi amirali ai săi. Folosind diverse tactici militare și maşinaţiuni de război, Sfântul Teofil a înfrânt duşmanul. Cu toate acestea, victoria avea să fie doar una de scurtă durată, întrucât cei doi amirali invidioși l-au lăsat pe Teofil pe mâinile inamicului, retrăgându-se din luptă.

   Saracinii aveau o flotă mai mare, aşa încât l-au înconjurat pe Teofil, au câștigat teren și l-au capturat în viață. L-au dus apoi în țara lor și l-au ţinut în închisoare timp de patru ani. După aceea, l-au scos din celula lui, la vremea sacrificiilor pe care aceia le aduceau zeilor proprii, insistând ca şi Sfântul să aducă jertfă și să se lepede de Hristos. Întrucât mucenicul lui Hristos nu s-a lăsat convins de măgulirile și de amenințările lor, l-au decapitat, în anul 784, binecuvântatul Sfânt al lui Hristos primind, astfel, cununa muceniciei.

Sfântul Mucenic Teofil cel Nou din Cipru este cinstit în mod aparte în ziua de 30 ianuarie, în fiecare an.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – alcătuire, traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.