Sfântul Lavrentie, Pustnicul Peşterilor Kievului şi Episcopul Turovului

Sfântul Lavrentie, Pustnicul Peşterilor Kievului şi Episcopul Turovului

Icoana Sfântului Lavrentie, Pustnicul Peşterilor Kievului şi Episcopul Turovului

   Sfântul Lavrentie a vieţuit mai întâi ca monah în Lavra Peşterilor din Kiev şi, dorind să se retragă în singurătate, i s-a interzis să facă acest lucru, de către Sfinții Părinți. Din acest motiv, Lavrentie a mers la Mânăstirea Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ridicată de marele Prinț Iziaslav, la Kiev, lângă Lavra Peşterilor, unde a vieţuit ca pustnic. Pentru viața sa aspră, Domnul i -a dat darul vindecării.

   În Patericul Peșterilor din Kiev, citim despre un incident în care un ins posedat de un demon a fost adus la Sfântul din Kiev pentru a fi vindecat, dar acesta nu putea alunga demonul. Bărbatul posedat arăta o putere extraordinară, cu greu abia putând să se descurce cu el zece bărbați, însă Sfântul Lavrentie a reuşit să-l ţină, totuşi, și să-l lege, singur. Bărbatul posedat a locuit acolo, cu Lavrentie, mult timp, până când Sfântul a decis, întru sfârșit, să-l ducă în Lavra Peșterilor din Kiev, pentru vindecare.

   În timpul călătoriei, acela avea să amintească numele a treizeci de călugări, din cei o sută optzeci, care ar putea să-l vindece acolo cu un simplu cuvânt, deşi nu mersese niciodată la acea mânăstire. Înainte de a ajunge acolo, el a avut o viziune cu cei treizeci de călugări din mânăstire și cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu , care veneau la el și îl vindecau.

Sfântul Lavrentie a fost ridicat pe Scaunul Turovului, în 1182 (Turov este un oraş din regiunea Minsk), fiind succesorul Sfântului Chiril al Turovului (28 aprilie).

S-a mutat la Domnul în anul 1194 şi a fost îngropat în Peşterile Apropiate. Este cinstit în mod deosebit pe 28 ianuarie, pe 28 septembrie şi în A Doua Duminică a Postului Mare.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.