Friday 29 january 2021

Sfântul Lavrentie, Pustnicul Peşterilor Kievului şi Episcopul Turovului

Sfântul Lavrentie, Pustnicul Peşterilor Kievului şi Episcopul Turovului

Icoana Sfântului Lavrentie, Pustnicul Peşterilor Kievului şi Episcopul Turovului

   Sfântul Lavrentie a vieţuit mai întâi ca monah în Lavra Peşterilor din Kiev şi, dorind să se retragă în singurătate, i s-a interzis să facă acest lucru, de către Sfinții Părinți. Din acest motiv, Lavrentie a mers la Mânăstirea Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ridicată de marele Prinț Iziaslav, la Kiev, lângă Lavra Peşterilor, unde a vieţuit ca pustnic. Pentru viața sa aspră, Domnul i -a dat darul vindecării.

   În Patericul Peșterilor din Kiev, citim despre un incident în care un ins posedat de un demon a fost adus la Sfântul din Kiev pentru a fi vindecat, dar acesta nu putea alunga demonul. Bărbatul posedat arăta o putere extraordinară, cu greu abia putând să se descurce cu el zece bărbați, însă Sfântul Lavrentie a reuşit să-l ţină, totuşi, și să-l lege, singur. Bărbatul posedat a locuit acolo, cu Lavrentie, mult timp, până când Sfântul a decis, întru sfârșit, să-l ducă în Lavra Peșterilor din Kiev, pentru vindecare.

   În timpul călătoriei, acela avea să amintească numele a treizeci de călugări, din cei o sută optzeci, care ar putea să-l vindece acolo cu un simplu cuvânt, deşi nu mersese niciodată la acea mânăstire. Înainte de a ajunge acolo, el a avut o viziune cu cei treizeci de călugări din mânăstire și cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu , care veneau la el și îl vindecau.

Sfântul Lavrentie a fost ridicat pe Scaunul Turovului, în 1182 (Turov este un oraş din regiunea Minsk), fiind succesorul Sfântului Chiril al Turovului (28 aprilie).

S-a mutat la Domnul în anul 1194 şi a fost îngropat în Peşterile Apropiate. Este cinstit în mod deosebit pe 28 ianuarie, pe 28 septembrie şi în A Doua Duminică a Postului Mare.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.