Sfântul Efrem de Novi Torg

Sfântul Efrem de Novi Torg

Icoana Sfântului Efrem de Novi Torg

Sfântul Efrem de Novi Torg, întemeietorul Mânăstirii Sfinţii Boris şi Gleb din oraşul Novîî Torg, era originar din Ungaria. Împreună cu fraţii săi, Sfântul Moise Maghiarul (26 iulie) şi Sfântul Gheorghe (în maghiară, Şandor), au părăsit la ţara natală, probabil pentru Ortodoxie.

După ce au ajuns în Rusia, toţi cei trei fraţi au intrat în slujba Prinţului de Rostov, Sfântul Boris, fiul Sfântului Vladimir (15 iulie). Fratele Sfântului Efrem, Gheorghe, a fost ucis în anul 1015, la Râul Alta, împreună cu Sfântul Prinţ Boris. Ucigaşii i-au tăiat capul şi au luat medalionul de aur pe care îl primise de la Sfântul Boris. Sfântul Moise a reuşit să se salveze prin fugă şi a devenit călugăr la Mănăstirea Peşterilor din Kiev.

Sfântul Efrem, aflat în Rostov la acel moment, a ajuns la locul uciderii, a găsit capul fratelui său şi l-a luat cu el. Renunţând la slujba de la Curtea Domnească, Sfântul Efrem s-a retras la Râul Tverţa, pentru o viaţă monahală în singurătate.

După ce mai mulţi călugări s-au stabilit lângă el, a întemeiat o mânăstire în cinstea Sfinţilor Pătimitori Boris şi Gleb, în anul 1038. Fraţii l-au ales să-i conducă. Lângă mânăstire, nu departe de drumul de neguţătorie către Novgorod, a fost construită o casă de străini, unde săracii şi călătorii stăteau gratuit. Sfântul Efrem a murit, la bătrâneţe. A fost înmormântat la mânăstirea pe care a întemeiat-o. Capul fratelui său, Sfântul Gheorghe, a fost, de asemenea, aşezat în mormânt, conform ultimelor sale dorinţe. Sfintele moaşte ale Sfântului Efrem au fost descoperite în anul 1572.

Sfântul Efrem de Novi Torg este cinstit în mod aparte în ziua de 28 ianuarie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.