Sfântul Teodosie de Totma

  Sfântul Teodosie de Totma s-a născut la Vologda, în Rusia, în jurul anului 1530. În tinereţe a fost crescut în duh de evlavie creştină şi în frică de Dumnezeu. La insistenţa părinţlor săi s-a căsătorit, dar viaţa de familie nu l-a îndepărtat de Dumnezeu. Mergea cu ardoare la biserică şi se ruga acasă, mai ales noaptea. După moartea părinţilor şi a soţiei sale, s-a retras la Mânăstirea Priluchi, nu departe de Vologda.

La mănăstire, Sfântul Teodosie a trecut prin diferite ascultări: căra apă, tăia lemne de foc, măcina făină şi cocea pâine. Era trimis la Totma, din porunca egumenului, să caute sare pentru mânăstire.

Mai apoi, acesta a cerut permisiunea Ţarului Ivan Vasilevici şi binecuvântarea Arhiepiscopului Nicandru, să întemeieze o mânăstire în Totma. Sfântul Teodosie de Totma a fost pus la conducerea acestei mânăstiri nou întemeiate, care printr-un decret din 1554 a fost declarată liberă de impozitare.

Sfântul a întemeiat mânăstirea din pustia Totma, a Sfântului Efrem, şi a atras mulţi fraţi în ea. În cele din urmă, ajunsese la conducerea a două mânăstiri, dar Sfântul Teodosie continua să ducă o viață ascetică. Şi-a ostenit trupul purtând lanţuri şi o cămaşă aspră de păr, iar pe cap, pe sub veşmânt, o caschetă de fier. Îndrăgostit de lectură duhovnicească, a strâns multe cărţi pentru mânăstire. Sfântul Teodosie s-a mutat la Domnul în anul 1568 şi a fost înmormântat în mănăstirea pe care a întemeiat-o, multe minuni începând să apară la mormântul său.

Pe 2 septembrie 1796, în timpul reconstruirii Bisericii Înălţarea Domnului, sfintele sale moaşte au fost descoperite neputrezite, canonizarea sa având loc pe 28 ianuarie 1798, chiar în ziua mutării sale la Domnul.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.