publicat în: Arhivă

Sfântul Teodosie de Totma

Sfântul Teodosie de Totma s-a născut la Vologda, în Rusia, în jurul anului 1530. În tinereţe a fost crescut într-un duh de evlavie creştină şi frică de Dumnezeu. La insistenţa părinţlor săi, s-a căsătorit, dar viaţa de familie nu l-a îndepărtat de Dumnezeu. Mergea cu ardoare la biserică şi se ruga acasă, mai ales noaptea. După moartea părinţilor şi a soţiei sale, s-a retras la Mănăstirea Priluki, nu departe de Vologda.

La mănăstire, Sfântul Teodosie a trecut prin diferite ascultări: a cărat apă, a tăiat lemne de foc, a măcinat făină şi cocea pâine. A fost trimis la Totma, la porunca egumenului, să caute sare pentru mănăstire. El a cerut permisiunea Ţarului Ivan Vasilevici şi binecuvântarea Arhiepiscopului Nicandru să întemeieze o mănăstire în Totma. Sfântul Teodosie de Totma a fost pus la conducerea acestei mănăstiri nou formate, care printr-un decret din 1554 a fost declarată liberă de impozitare.

Sfântul a întemeiat mănăstirea din pustia Totma, Efremov, şi i-a adus pe fraţi în ea. În cele din urmă a ajuns la conducerea a două mănăstiri, iar Sfântul Teodosie a continuat să ducă o viață ascetică. Şi-a ostenit trupul purtând lanţuri şi o cămaşă aspră de păr, iar pe cap, pe sub veşmânt, o caschetă de fier. Îndrăgostit de lectură duhovnicească, a strâns multe cărţi pentru mănăstire. Sfântul Teodosie s-a mutat la Domnul în anul 1568 şi a fost înmormântat în mănăstirea pe care a întemeiat-o, minunile începând să apară la mormântul său.

Pe 2 septembrie 1796, în timpul reconstruirii Bisericii Înălţarea Domnului, sfintele sale moaşte au fost descoperite neputrezite, iar canonizarea sa a avut loc pe 28 ianuarie 1798, chiar în ziua mutării sale la Domnul.