publicat în: Arhivă

Sfântul Simeon cel Bătrân, ascet din copilărie

Sfântul Simeon cel Bătrân a fost numit astfel pentru a fi deosebit de Sfântul Simeon Stilitul (1 septembrie). El a practicat asceza în Siria, în secolul al V-lea, iar încă din copilărie a ieşit în pustia siriană şi a vieţuit într-o peşteră în deplină singurătate.

Rugăciunea neîncetată, meditaţia şi contemplarea lui Dumnezeu au fost ocupaţia sa constantă. Ascetul a mâncat doar ierburi care creşteau în jurul peşterii sale. Când oamenii au început să vină la el pentru a primi îndrumări, el a ales să-şi păstreze tăcerea, aşa că şi-a părăsit peştera şi s-a aşezat pe unul dintre munţii din lanţul Aman. Dar şi aici singurătatea sa a fost tulburată de mulţi vizitatori. Sfântul Simeon s-a retras pe Muntele Sinai, unde fostul Profet Moise (4 septembrie) avusese parte de revelaţie de la Dumnezeu.

Prin Providenţa Divină, sfântul ascet s-a întors la Aman după o scurtă şedere pe Sinai şi a întemeiat două mănăstiri: una în vârful muntelui, cealaltă la baza sa. În calitate de conducător al acestor mănăstiri, Sfântul Simeon i-a îndrumat pe călugări, avertizându-i despre înşelăciunile duşmanului omenirii şi i-a învăţat cum să lupte împotriva ispitelor. El i-a inspirat şi i-a încurajat în fapte ascetice, trezindu-i să se gândească la mântuirea lor. Datorită sfinţeniei vieţii sale, Sfântul Simeon a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

După numeroasele munci ale vieţii sale ascetice, Sfântul Simeon s-a mutat la Dumnezeu în jurul anului 390.