
Sfântul Iosif Arhiepiscop al Tesalonicului
Sfântul Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului, a fost fratele Sfântului Teodor Studitul (11 noiembrie) și împreună au urmat o viaţă de asceză, sub îndrumarea Sfântului Platon (5 aprilie), în Mănăstirea din Sacudion, în Bitinia.
Datorită vieţii sale ascetice, Sfântul Iosif a fost ales în mod unanim drept Arhiepiscop al oraşului Tesalonic. El şi fratele său s-au opus căsătoriei ilegale a împăratului Constantin al VI-lea (780-797), fapt pentru care a fost chinuit, apoi alungat într-o insulă stearpă. Împăratul Mihail Rangaves (811-813) l-a eliberat pe Sfântul Iosif din închisoare.
Sub împăratul Leon al V-lea Armeanul (813-820) sfântul ierarh şi fratele său, Sfântul Teodor, au suferit iarăşi, pentru venerarea sfintelor icoane. Deşi l-au supus chinurilor, el a rămas neclintit în credinţa sa. Împăratul iconoclast i-a poruncit să semneze mărturisirea de credinţă iconoclastă, iar când a refuzat, a fost aruncat într-o închisoare şi mai grea.
Sub împăratul Mihail Bâlbâitul (820-829), Sfântul Iosif a fost eliberat, împreună cu alţi călugări care suferiseră pentru venerarea icoanelor. Şi-a petrecut ultimii ani în Mânăstirea Studion, unde s-a mutat la Domnul în anul 830.
Sfântul Iosif este renumit ca imnograf. El a compus Triodul Săptămânii Mari, câteva stihiri ale Triodului din Post, un Canon pentru Duminica Fiului Risipitor (care este plin de duhul pocăinţei profunde) şi alte imnuri. A scris mai multe predici la zilele de sărbătoare, dintre care cea mai cunoscută este Predica la Înălţarea Sfintei şi Dătătoarei de Viaţă Cruci a Domnului.
Sfântul Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului, fratele Sfântului Teodor Studitul, este cinstit în mod aparte în data de 26 ianuarie.
*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023