publicat în: Arhivă

Sfântul Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului, fratele Sfântului Teodor Studitul – renumitul imnograf al Triodului

Sfântul Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului, era fratele Sfântului Teodor Studitul (11 noiembrie) și împreună au urmat o viaţă de asceză, sub îndrumarea Sfântului Platon (5 aprilie), în Mănăstirea de la Sakkudion, Bitinia.

Datorită vieţii sale ascetice, Sfântul Iosif a fost ales în mod unanim drept Arhiepiscop al Oraşului Tesalonic. El şi fratele său s-au opus căsătoriei ilegale a împăratului Constantin al VI-lea (780-797), fapt pentru care a fost torturat, apoi alungat într-o insulă stearpă. Împăratul Mihail Rangabes (811-813) l-a eliberat pe Sfântul Iosif din închisoare.

Sub împăratul Leon al V-lea Armeanul (813-820) sfântul ierarh şi fratele său, Sfântul Teodor, au suferit încă o dată pentru venerarea sfintelor icoane. Deşi l-au supus torturii, el a rămas neclintit în credinţa sa. Împăratul iconoclast i-a poruncit să semneze mărturisirea de credinţă iconoclastă, iar când a refuzat, l-au aruncat într-o închisoare şi mai dură.

Sub împăratul Mihail Bâlbâitul (820-829), Sfântul Iosif a fost eliberat împreună cu alţi călugări care suferiseră pentru venerarea icoanelor. Şi-a petrecut ultimii ani la Mănăstirea Studion, unde s-a mutat la Domnul în 830.

Sfântul Iosif este renumit ca imnograf. El a compus Triodul Săptămânii Mari, câteva stihiri ale Triodului din Post, un Canon pentru Duminica Fiului Risipitor (care este plin de duhul pocăinţei profunde) şi alte imnuri. A scris mai multe predici pentru zilele de sărbătoare, dintre care cea mai cunoscută este Predica la Înălţarea Sfintei şi Dătătoarei de Viaţă Cruci a Domnului.