“Războiul Shabbatului” în Ierusalim: demonstraţie a evreilor ultra-ortodocşi

Lacasuri Ortodoxe: din IERUSALIM, 8 august 2009

“Războiul Shabbatului” în Ierusalim: demonstraţie a evreilor ultra-ortodocşi

Câteva sute de evrei ultra-ortodocşi au demonstrat în Ierusalim, sâmbătă noapte, consecutiv pentru a şaptea săptămână, faţă de deschiderea unui loc de parcare în timpul Sabbathului, a declarat poliţia.

Un grup de protestatari a încercat să blocheze intrarea în parcarea aflată în apropierea vechiului Ierusalim, care s-a deschis în timpul Sabbathului, zi de odihnă sfântă a evreilor.

Au avut loc ciocniri cu forţe ale poliţiei care au efectuat arestări şi au reuşit să menţină deschisă parcarea.

Un al doilea caz, reunind sute de evrei, motivat de purtarea veşmintelor tradiţionale, a avut loc, de asemenea fără incidente, în cartierul ultra-ortodox Mea Shearim din Ierusalimul de vest.

Evreii ultra-ortodocşi din Ierusalim, care reprezintă mai mult de o treime din populaţia evreiască, consideră că deschiderea parcării, decisă de Nir Barkat, primarul laic al Ierusalimului, a profanat Sabatul, prin încurajarea circulaţiei vehiculelor, precum şi prin deschiderea magazinelor evreieşti.

Religia evreiască interzice munca şi circularea cu automobilul în timpul Shabbatului, sărbătorit de vineri până sâmbătă seara.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.