Sfântul Nou Mucenic Auxentie din Constantinopol

Icoana Sfântului Nou Mucenic Auxentie din Constantinopol

Icoana Sfântului Nou Mucenic Auxentie din Constantinopol

Sfântul Nou Mucenic Auxentie din Constantinopol s-a născut în anul 1690, în Eparhia de Vellas, o parte a districtului mitropolitan Ioannina din Grecia. Când era tânăr, s-a mutat la Constantinopol cu părinţii și a devenit cojocar.

Mai târziu, şi-a părăsit meseria şi a ales să lucreze pe nave, ducând o viaţă păcătoasă, în căutarea plăcerilor lumeşti. Colegii săi musulmani s-au întors împotriva lui şi începuseră să susţină că s-ar fi lepădat de Hristos pentru a îmbrăţişa islamul. Temându-se că vorbele lor ar putea ajunge la căpitanul navei, Auxentie a părăsit nava şi s-a întors la Constantinopol.

Sfântul Auxentie a cumpărat o barcă mică şi şi-a câştigat existenţa, cu ea. A început să regrete conduita sa anterioară, iar dorința de martiriu a început să crească în el. Într-o zi, un călugăr s-a urcat în barca sa, pentru a traversa apa.. Era Părintele Grigorie, un călugăr al Mănăstirii Xeropotamu de pe Muntele Athos.

Sfântul Auxentie i-a dezvăluit Părintelui Grigorie dorinţa sa de a fi martir pentru Hristos. Călugărul înţelept i-a lăudat dorinţa, dar a îndemnat la prudenţă, ca nu cumva să slăbească sub chinuri şi să se lepede  de Hristos. El a recomandat ca Auxentie să se mute într-un loc liniştit şi să devină călugăr. Ascultând sfaturile Părintelui Grigorie, Auxentie a continuat să lucreze cu barca lui pentru o vreme, dând majoritatea banilor săracilor şi trăind ca un ascet.

Auxentie s-a rugat deseori la Biserica Izvorului Dătător de Viaţă, cerându-I lui Dumnezeu să-i dea putere pentru a deveni martir. Mai apoi, a revenit pe vechea sa navă, unde foştii săi colegi au început să-l bată. L-au târât în faţa cadiului, afirmând că s-ar fi convertit la islam, dar că apoi ar fi revenit la creştinism.

Auxentie a spus:

„Am fost şi sunt un creştin ortodox. Sunt pregătit să sufăr mii de chinuri, de dragul lui Hristos”.

Furioşii agareni au început să-l bată pe Auxentie cu o bâtă din fier. Ca urmare, şi-a pierdut un ochi şi mai mulţi dinţi. El a rămas neclintit în mărturisirea lui Hristos, în ciuda tuturor chinurilor pe care le-a suferit, refuzat să devină musulman.

Părintele Grigorie l-a vizitat pe Auxentie în închisoare, fiind rugat să-i aducă Sfânta Împărtăşanie la următoarea sa vizită. Călugărul a făcut acest lucru, îndemnându-l, de asemenea, să rămână puternic în credinţa ortodoxă.

Sfântul mucenic a fost adus înaintea vizirului, care l-a îndemnat să respecte Islamul ca fiind bun şi adevărat, în loc să îl dispreţuiască. Sfântul Auxentie a răspuns că nu va renunţa niciodată la credinţa sa. De fapt, chiar l-a îndemnat pe vizir să devină creştin. Acest lucru l-a înfuriat pe acela , astfel că l-a condamnat pe Auxentie la moarte.

Martiriul Sfântului Nou Mucenic Auxentie din Constantinopol

Martiriul Sfântului Nou Mucenic Auxentie din Constantinopol

După ce s-a rugat pentru toţi creştinii ortodocşi şi pentru întreaga lume, Sfântul Auxentie a fost decapitat, în ziua de 25 ianuarie 1720, la ora 9:00 dimineaţa. Două zile mai târziu, o lumină cerească a fost văzută de creştini şi musulmani, strălucind deasupra trupului martirului.

Croitorul sultanului, un creştin ortodox pe nume Mihail, a mers la sultan şi a cerut trupul neînsufleţit. Patriarhul Ieremia al III-lea a însoţit trupul, la Biserica Ivorului Dătător de Viaţă, pentru a-l înmormânta.

La doi ani mai târziu, când sfintele moaşte ale Sfântului au fost dezgropate, a izvorât din ele un mir frumos mirositor.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi prelucrare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

 

 

 

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.