publicat în: Arhivă

Sfântul Nou Mucenic Auxentie din Constantinopol

Sfântul Nou Mucenic Auxentie din Constantinopol s-a născut în 1690 în Eparhia de Vellas, o parte a districtului mitropolitan Ioannina din Grecia. Când era tânăr, s-a mutat la Constantinopol cu părinţii, și a devenit cojocar.

Mai târziu, şi-a părăsit meseria şi a ales să lucreze pe nave, ducând o viaţă păcătoasă în căutarea plăcerilor lumeşti. Colegii săi musulmani s-au întors împotriva lui şi l-au acuzat că L-a negat pe Hristos să îmbrăţişeze islamul. Temându-se că îl vor denunţa căpitanului navei, Auxentie a părăsit nava şi s-a întors la Constantinopol.

Sfântul Auxentie a cumpărat o barcă mică şi şi-a câştigat existenţa cu ea. A început să-şi regrete conduita anterioară şi dorința de martiriu a crescut în el. Într-o zi, un călugăr s-a urcat în barca sa, pentru traversarea apei. Acesta era Părintele Grigorie, un călugăr al Mănăstirii Xeropotamu de pe Muntele Athos.

El i-a dezvăluit Părintelui Grigorie dorinţa sa de a fi martir pentru Hristos. Călugărul înţelept i-a lăudat dorinţa, dar a îndemnat la prudenţă, ca nu cumva să slăbească sub tortură şi să-L nege pe Hristos. El a recomandat ca Auxentie să se mute într-un loc liniştit şi să devină călugăr. Ascultând sfaturile Părintelui Grigorie, Auxentie a continuat să lucreze cu barca lui pentru o vreme, dând majoritatea banilor săracilor şi trăind ca un ascet.

Auxentie s-a rugat deseori la Biserica Fântânii Dătătoare de Viaţă, cerându-i lui Dumnezeu să-i dea putere pentru a deveni martir. Apoi s-a întors pe vechea sa navă, unde foştii săi colegi au început să-l bată. L-au târât în faţa cadiului, afirmând că s-a convertit la islam, dar că apoi a revenit la creştinism.

Auxentie a spus:

„Am fost şi sunt un creştin ortodox. Sunt pregătit să sufăr mii de torturi de dragul lui Hristos”.

Furiosul Hagarenes a început să-l bată pe Auxentie cu o bară de fier. Ca urmare, a pierdut un ochi şi mai mulţi dinţi. El a rămas neclintit în a-L mărturisi pe Hristos, în ciuda tuturor chinurilor care i-au fost aplicate şi a refuzat absolut să devină musulman.

Părintele Grigorie l-a vizitat pe Auxentie în închisoare şi a fost rugat să-i aducă Sfânta Împărtăşanie la următoarea sa vizită. Călugărul a făcut acest lucru, îndemnându-l, de asemenea, să rămână puternic în credinţa ortodoxă.

Sfântul mucenic a fost adus înaintea vizirului, care l-a îndemnat să respecte Islamul ca fiind bun şi adevărat, în loc să îl trateze cu dispreţ. Sfântul Auxentie a răspuns că nu îşi va abandona niciodată credinţa. De fapt, chiar l-a îndemnat pe vizir să devină creştin. Acest lucru l-a înfuriat pe vizir şi l-a condamnat pe Auxentie la moarte.

După ce s-a rugat pentru toţi creştinii ortodocşi şi pentru întreaga lume, Sfântul Auxentie a fost decapitat în 25 ianuarie 1720 la ora 9:00 dimineaţa. Două zile mai târziu, o lumină cerească a fost văzută de creştini şi musulmani, strălucind peste trupul martirului.

Croitorul sultanului, un creştin ortodox pe nume Mihail s-a dus la sultan şi a cerut trupul neînsufleţit. Patriarhul Ieremia al III-lea a însoţit trupul la Biserica Fântânii Dătătoare de Viaţă, pentru înmormântare.

Doi ani mai târziu, când moaştele sfântului au fost exhumate, un parfum dulce ieşea din ele.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere şi adaptare, după ediţia recentă a Sinaxarului în limba engleză al Bisericii Ortodoxe a Americii