Icoana Maicii Domnului „Alină-mi durerea”

Icoana Maicii Domnului „Alină-mi durerea” a fost slăvită în Moscova, pentru multe minuni, începând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în special în timpul unei ciume din 1771. Icoana a fost adusă la Moscova, de cazaci, în 1640, în timpul domniei Țarului Mihail (1613-1645), și aşezată în Biserica Sfântul Nicolae, din districtul Pupişevo al Moscovei.

Odată, în urma unui incendiu și a reconstruirii lăcaşului, icoana a fost aşazată neglijent, într-o clopotniță. Cu toate acestea, îndurările manifestate de Maica Domnului au dus, într-o zi, la reînnoirea venerării acestei sfinte icoane.

Sărbătoarea icoanei făcătoare de minuni, din 25 ianuarie, a fost stabilită în 1760, în vederea comemorării vindecării unei femei bolnave care văzuse icoana într-o viziune. O voce i-a indicat să meargă la Biserica Sfântul Nicolae din cartierul Pupişevo al Moscovei, unde va găsi această icoană.

„Roagă-te înaintea ei și vei primi vindecare”.

S-a supus și s-a dus la Moscova, unde a găsit o icoană, întunecată de vârstă și praf, în clopotnița bisericii. Când femeia bolnavă a văzut fața și inscripția, a strigat: „Ea este!”. Femeia, care anterior nu reușise să își miște brațele și picioarele, a ieșit singură din biserică după o slujbă oficiată în fața icoanei, pe 25 ianuarie.

Din 1760, un loc de cinstire a fost pregătit icoanei, în biserică, iar mai târziu a fost construită o bisericuţă în cinstea acesteia. Slujbele bisericeşti și Acatistul Icoanei datează din această perioadă. Copii ale icoanei „Alină-mi durerea” se găsesc în unele biserici din Moscova și din alte orașe. Biserica Sfântul Nicolae de la Pupişevo a fost distrusă în anii 1930, dar prin harul lui Dumnezeu icoana a supraviețuit. Acum se află în Biserica Sfântul Nicolae, de lângă Kuzneţkaya Sloboda.

Icoana „Alină-mi durerea” a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este, de asemenea, cinstită în mod aparte pe 25 septembrie și pe 9 octombrie.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere şi adaptare, după ediţia recentă a Sinaxarului în limba engleză al Bisericii Ortodoxe a Americii

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.