publicat în: Arhivă

Sfântul Moise, Arhiepiscop de Novgorod. Prima sfințire episcopală săvârșită la Moscova

*Sfântul Moise, Arhiepiscop de Novgorod (1325-1330, 1352-1359), în lume cu numele Mitrofan, s-a născut la Novgorod. În tinerețe și-a părăsit în secret casa și a intrat în Mănăstirea Otroch din Tver, unde a devenit călugăr. Părinții lui l-au găsit și, la insistența acestora, s-a transferat la o mănăstire de lângă Novgorod. La această mănăstire a fost hirotonit ieromonah, iar mai târziu a fost numit Arhimandrit al Mănăstirii Yuriev.

După moartea Arhiepiscopului David de Novgorod, Sfântul Petru (21 decembrie) l-a sfințit pe Moise ca Arhiepiscop de Novgorod, în 1325. Aceasta a fost prima sfințire episcopală care a fost săvârșită la Moscova. Cu toate acestea, Sfântul Moise nu și-a îndrumat turma de Novgorod mult timp. Certurile și fracțiunile controversate și alte nenorociri au cântărit puternic asupra sufletului său, care a căutat singurătatea monahală. După patru ani, a cerut să i se permită să se retragă și să trăiască în asceză. El a fost succedat de Sfântul Vasile.

În 1330, sfântul s-a retras la Mănăstirea Kolmov, pentru liniște. Nici aici nu a rămas foarte mult timp. A găsit un loc pustiu la Derevianiţa, unde a construit Biserica de piatră a Învierii lui Hristos. În acest loc, călugărul a petrecut mai mult de douăzeci de ani în fapte monahale. După moartea Arhiepiscopului Vasile, Sfântul Moise a cedat cererilor poporului din Novgorod de a fi din nou arhipăstorul lor. Vechiul cronicar îl descrie pe Sfântul Moise în acest fel:

„El și-a păstorit turma ca un bun păstor; a apărat pe cei oropsiţi și a protejat văduvele sărace; a angajat o companie de copiști și, prin el, au fost scrise multe cărți și a confirmat multă evlavie în îndrumarea sa”.

În anul 1354 Patriarhul Filoteu al Constantinopolului (1354-1355, 1364-1376), ca semn al respectului său profund pentru Sfântul Moise, i-a permis să poarte Polistavrion (veşminte cu „multe cruci”) și chiar i-a trimis un set. El i-a permis, de asemenea, Sfântului Moise, să trateze direct cu Patriarhul Constantinopolului, fără intermediari.

Arhiepiscopul Moise a continuat ca ierarh timp de șapte ani, perioadă marcată de construirea multor biserici din Novgorod și împrejurimi. În 1352, sfântul a construit o biserică de piatră în cinstea Adormirii Preasfintei Maicii Domnului, la Volotov; în 1355 a fost construită o mănăstire într-un loc numit Skovorodka, având o biserică de piatră în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail. În 1357, au fost construite biserici în trei mănăstiri: la Radogoviţa, lângă Biserica Adormirii Maicii Domnului din Volotov, la Mănăstirea Duhului Sfânt și la o mănăstire de maici. Bisericile au fost numite după Sfântul Ioan Teologul (prima și a treia dintre aceste mănăstiri au fost întemeiate de Sfântul Moise).

În 1359, simțindu-se slăbit și bolnav, sfântul s-a retras în Mănăstirea Arhanghelului Mihail din Skovorodsk pe care a întemeiat-o. Sfântul Moise s-a nevoit aici în asceză, până la mutarea sa la Domnul pe 25 ianuarie 1362. A fost înmormântat la biserica aparţinând catedralei.

O altă sărbătoare închinată Sfântului Moise, din 19 aprilie, cinsteşte descoperirea sfintelor sale moaște neputrezite, din anul 1686.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere şi adaptare, după ediţia recentă a Sinaxarului în limba engleză al Bisericii Ortodoxe a Americii