publicat în: Arhivă

Sfântul Ghenadie de Kostroma și Liubimograd: Străduiți-vă spre lumină și evitați întunericul!

Sfântul Ghenadie de Kostroma și Liubimograd, cu numele de mirean Grigore, s-a născut în orașul Moghilev într-o familie bogată. El a manifestat devreme dragostea pentru Biserică, iar frecventele sale vizite la mănăstiri provocau uimire părinților săi. Cu toate acestea, Grigorie a fost hotărât să se dedice lui Dumnezeu și, schimbându-se în haine zdrențuite, a părăsit în secret casa părintească și a călătorit la Moscova.

El a vizitat locurile sfinte din Moscova, dar nu le-a găsit potrivite în duh și a plecat, astfel, în regiunea Novgorod. Destinul viitorului ascet a fost decis de o întâlnire cu Sfântul Alexandru de Svir (30 august). Cu binecuvântarea aceluia, Grigorie s-a dus în Pădurea Vologda, la Sfântul Corneliu de Komel (19 mai), și a fost tuns în monahism de către acesta, cu numele Ghenadie. Împreună cu Sfântul Corneliu, Ghenadie s-a mutat în Pădurea Kostroma. Aici, astfel, pe malul Lacului Sura, în jurul anului 1529, avea să apară Mănăstirea Schimbarea la Față a Domnului, numită apoi „Mănăstirea Ghenadiev”. Devenit egumen, Sfântul Ghenadie nu și-a redus sarcinile monahale și, împreună cu frații, ieșea la ascultările mănăstirii: tăia şi căra lemne, făcea lumânări și prescuri. De asemenea, purta lanțuri grele. Una dintre sarcinile sale preferate era pictarea icoanelor, cu care și-a împodobit noua mănăstire.

Pentru viața sa sfântă, Sfântul Gehenadie a primit de la Domnul darul înaintevederii și al minunilor. Călătorind la Moscova cu treburi monahale, la casa nobilului Roman Zaharin, sfântul i-a prezis fiicei sale Anastasia că va deveni prinţesă de ţar. Într-adevăr, Ţarul Ivan cel Groaznic a ales-o ca soție.

Viața Sfântului Ghenadie a fost scrisă de ucenicul său, egumenul Alexie, între anii 1584-1587. În ea a fost inserat şi testamentul său duhovnicesc, dictat de însuși Sfântul Ghenadie. În el, acesta le poruncește călugărilor să respecte tipicul mănăstirii, să trudească constant, să fie în pace cu toată lumea și să păstreze cărțile adunate în mănăstire, dar să se străduiască să le şi înțeleagă sensul. El a spus: „Străduiți-vă spre lumină și evitați întunericul”.

Sfântul Ghenadie s-a mutat la Domnul pe 23 ianuarie 1565 și a fost canonizat de Biserică din 19 august 1646.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe, după ediţia recentă a Sinaxarului în limba engleză al Bisericii Ortodoxe a Americii