Sfântul Paulin Milostivul, Episcop de Nola

*Sfântul Paulin Milostivul, Episcop de Nola, provenea dintr-o familie aristocratică și bogată, din Bordeaux (Franța). În virtutea educației sale sporite, tânărul de douăzeci de ani a fost ales pentru a deveni senator roman, ulterior devenind consul și, în cele din urmă, guvernator al Regiunii Campagna din Italia.

La vârsta de douăzeci și cinci de ani, el și soția sa s-au convertit la Hristos și au fost botezați. După aceasta și-a schimbat complet modul de viață. Și-a vândut toate bunurile și a împărţit banii, celor nevoiași, fapt pentru care a avut de suportat disprețul prietenilor și al servitorilor săi.

Neavând proprii copii, cuviosul cuplu a adoptat orfani săraci și i-a crescut în frica de Dumnezeu. În căutările sale pentru o viață retrasă, Sfântul Paulin a plecat în orașul spaniol Barcelona.

Știrile despre viața sa ascetică s-au răspândit, iar în anul 393 i s-a cerut să fie hirotonit preot. Curând a părăsit Spania și a plecat în orașul Nola din Italia, unde a fost ales episcop.

Când barbarii vandali au invadat Italia și au dus cu ei mulți oameni în Africa în captivitate, Sfântul Paulin a folosit fondurile Bisericii pentru a răscumpăra captivii. Cu toate acestea, el nu a avut destui bani pentru a mai răscumpăra şi pe fiul unei văduve sărace, ce fusese luat în sclavie chiar în gospodăria prințului vandalilor. Aşa încât, după cum se poate citi în Cartea Sfinţilor pe ziua de astăzi, s-a oferit voluntar să-i ia locul. Îmbrăcat ca sclav, Sfântul Paulin a început să slujească prințului vandal, ca grădinar. Curând identitatea sa a fost dezvăluită domnitorului – Regelui Riga – într-un vis. Ca urmare, nu numai că și-a primit propria libertate, dar a câștigat și eliberarea tuturor celorlalți prizonieri din Campania și s-a întors acasă cu ei.

Sfântul Paulin este cunoscut drept constructor de biserici, cât și ca poet creștin. Printre numeroasele sale virtuți, dragostea sa pentru omenire și mila faţă de cei săraci și nevoiași merită o mențiune specială. El s-a mutat la Domnul la vârsta de șaptezeci și opt de ani, pe 22 iunie 431. Treizeci și două dintre poeziile sale și cincizeci și una dintre scrisorile sale au fost salvate până astăzi. Ele conțin diverse discursuri morale pline de o profundă evlavie.

Sfintele sale moaşte se află la Roma, în Biserica Sfântul Apostol Bartolomeu.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe, după ediţia recentă a Sinaxarului în limba engleză al Bisericii Ortodoxe a Americii

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.