Colinde TV
Publicat pe 04.09.2020

Arheologii au descoperit Sigiliul Sfântului Teoctist din Novogorod, din secolul al XIV-lea

 

 

 

Arheologii de la Universitatea de Stat din Moscova au descoperit o comoară veche de 700 de ani aparținând Sfântului Teoctist, Arhiepiscopul de Novgorod, din secolul al XIV-lea. Sigiliul sfântului arhiepiscop a fost dezgropat la locul de săpătură Troitsky de lângă Veliky Novgorod Kremlin, au raportat ieri reprezentanții arheologilor, pentru Interfax-Religion.

 

Cercetătorii au datat descoperirea din 1300-1308, anii conducerii Sfântului Teoctist. Astfel de sigilii de plumb au fost folosite pentru a asigura cele mai importante documente din Rusia antică.

 

Înainte de a deveni Arhiepiscop de Novgorod, Sfântul Teoctist a fost stareț al Mănăstirii Buna Vestire din Novgorod. După moartea Arhiepiscopului Clement în 1300, oamenii l-au ales pe Sfântul Teoctist, sfințit ca episcop.

 

Printre lucrările sale s-a aflat și renovarea și construirea bisericilor. El a sfințit catedrale în cinstea Sfinților Boris și Gleb și a Părinților Sinodului I Ecumenic.

 

În 1307, problemele sale de sănătate l-au forțat să se retragă din nou la Mănăstirea Buna Vestire, unde a trăit până la mutarea sa la Domnul, dedicându-se încercării ascetice a tăcerii.

 

El a fost canonizat cu trei secole mai târziu, în 1664, pornind de la vindecările miraculoase săvârșite în urma venerării moaștelor sale. În 1786, sfintele moaște au fost transferate Mânăstirii Sfântul Gheorghe din Novgorod, unde Arhimandritul Fotie a ridicat un paraclis în cinstea sa, la catedrala locală.

 

În perioada sovietică, locația exactă a moaștelor sale a fost pierdută. În 2015, arheologii din Moscova au descoperit o raclă cu sfinte moaște în Catedrala Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Gheorghe.

 

Anuntul despre descoperirea sfintelor moaște a apărut în paginile noastre în anul 2015, când un articol preciza:

 

 

“Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Arheologie din Rusia, au descoperit în Novgorod, în cadrul săpăturilor efectuate în Catedrala Sfântul Gheorghe, mormântul Sfântului Teoctist, care a fost Arhiepiscop de Novgorod. În mormânt, au fost găsite moaştele sfântului, care au fost transferate în Catedrala Sfântul Gheorghe, în secolul al XVIII-lea, conform serviciului de presă al Institutului de Arheologie.

 

În 1786, atunci când Mănăstirea Bunavestire a fost desființată, moaștele au fost mutate la Catedrala Sfântul Gheorghe. Cu timpul, pe mormântul lui

s-a înălţat un altar de argint.

 

Descoperirea mormântul sfântului este un eveniment nu doar pentru Novgorod, fiind vorba despre un sfânt al tuturor rușilor. După 300 de ani, în timpul domniei Țarului Alexei Mihailovici, la mormântul său au început să se înregistreze vindecări, deasupra lui fiind construită o biserică. Odată cu venirea la putere a bolșevicilor, la începutul secolului al XX-lea, locul de înmormântare s-a pierdut.”

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.