În urma noului decret prezidențial emis de Turcia vineri dimineață, privind transformarea, la scurt timp după Catedrala bizantină Sfânta Sofia, a unei alte biserici ortodoxe grecești în moschee – Biserica bizantină a Sfântului Mântuitor din Chora – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Macarie (Griniezakis), Primat al Bisericii Ortodoxe Grecești din Australia, a emis următorul mesaj:
“Sunt profund întristat de aflarea deciziei autorităților turce de a converti istorica Mănăstire Chora din Constantinopol în moschee islamistă. Este o decizie care ne intensifică frustrarea și îngrijorarea, având în vedere profanarea recentă a Bisericii din Hagia Sophia, care este simbolul universal al Ortodoxiei și Creștinismului.
Din păcate, conducerea politică turcă insistă să urmeze o cale de lipsă de respect față de monumentele religioase ale Bisericii Ortodoxe, dar arată și dispreț față de monumentele care constituie o parte a patrimoniului cultural mondial. În prezent, în Constantinopol există peste 3500 de moschei. Nu este necesară adăugarea alteia pe listă, deoarece majoritatea sunt goale. Din păcate, Turcia se deplasează în direcție opusă față de ceea ce toate democrațiile și societățile moderne au început să realizeze în ultimii ani. În același timp, invalidează toate acțiunile și măsurile întreprinse în deceniile anterioare de Republica Turcă și poporul turc, alegând să meargă înapoi în loc să progreseze și să arate lipsă de respect chiar și pentru propria sa istorie.
Cu toate acestea, trebuie să ne dăm seama că astfel de decizii nu constituie doar o insultă pentru creștinii ortodocși sau, în general, pentru creștinii din întreaga lume. Trebuie să înțelegem că aceste inițiative ‘eroice’ promovează intoleranța, fanatismul religios și ideologia naționalistă, în același timp, subminând coexistența pașnică, ce este o urmărită de toate religiile. Este crucial să ne gândim – în special la cei care instigă și execută astfel de decizii – că nicio intervenție actuală nu poate schimba realitatea istorică reflectată într-un monument. Nu poate decât să determine viitorul. Și de aceea, responsabilitatea care vine din astfel de decizii este plină de încărcătură.”