Dr. Ionuț-Alexandru Tudorie din România și reimaginarea Bibliotecii Pr. Georges Florovsky a Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din New York

Dr. Ionuț-Alexandru Tudorie, decan academic al Seminarului teologic ortodox Sfântul Vladimir (SVOTS), are o viziune clară pentru Biblioteca Părintelui Georges Florovsky.

„Vreau ca Seminarul Sfântul Vladimir să fie un hub pentru savanții ortodocși. Legat de acest obiectiv, am lucrat pentru a spori și a oferi mai multe resurse în Biblioteca Părintelui Georges Florovsky a Seminarului. A deține cea mai bună bibliotecă de cercetare posibilă este un atu important în atragerea celor mai buni specialiști în Sfântul Vladimir”.

Biblioteca de la SVOTS a fost considerată întotdeauna unul dintre cele mai mari bunuri ale Seminarului, cu peste 230.000 de volume (sec XVI – XXI. A fost numită „cea mai bogată bibliotecă a moștenirii creștine răsăritene din emisfera occidentală” de Dr. James Billington, fost bibliotecar al Congresului (1987-2015). În afară de a servi studenților, facultăților și formatorilor, Biblioteca este utilizată acum de specialiști din toată lumea, iar mulți din afară solicită utilizarea materialelor bibliotecii.

Astăzi, reimaginarea interiorului Bibliotecii, o extindere semnificativă a bazelor de date și un plan de creare a unei „piețe de idei” pentru studenți care să-și perfecționeze abilitățile de cercetare și scriere vor face din Bibliotecă o resursă academică și mai mare pentru seminariști și în pentru studenții din afară deopotrivă.

Biblioteca și-a mărit recent bazele de date academice. A dobândit acces la baza de date JSTOR, care include o gamă largă de periodice în domeniul științelor umaniste. Biblioteca pune la dispoziția studenților ATLA Religion Database, bază de date principală pentru studiul religios. Colecția de tipărituri a Bibliotecii se află, de asemenea, în vederee, cu planuri de a achiziționa mai multe titluri. Începând cu anul 2018, studenții și membrii din public au avut acces la sute de înregistrări de prelegeri și discuții vechi prin digi.svots.edu. Datorită unei subvenții de la The Virginia H. Farah Foundation, vechile înregistrări analoge ale unor figuri de renume – inclusiv Pr. Alexander Schmemann, John Meyendorff și Thomas Hopko, Mitropolitul Kallistos Ware, Sophie Koulomzin, Jaroslav Pelikan și mulți alții – au fost digitalizate și puse la dispoziție gratuit.

În această vară, viziunea Dr. Tudorie pentru bibliotecă a primit un impuls odată cu adăugarea unui nou bibliotecar, absolventa Yale Divinity School, Danielle Earl. Cu o experiență vastă în bibliotecile academice, Danielle a implementat deja idei inovatoare, astfel încât fiecare resursă și aspect ale Bibliotecii să fie complet integrate în viața seminaristului.

Ea transformă una dintre sălile de bibliotecă în ceea ce se numește „The Lyceum”, un fel de „piață de idei”. Studenții vor putea programa ore la The Lyceum pentru a discuta pe marginea cercetărilor lor academice și vor primi asistență în lucrările lor de la studenți mai experimentați, astfel încât calitatea acelor lucrări să fie la un nivel cu adevărat ridicat. Grupurile de studenți se vor întâlni, de asemenea, la The Lyceum pentru a-i asculta pe membrii facultăților discutând subiectele lor de cercetare, sintetizând în continuare viața comunității la Seminar.

„Biblioteca este aici pentru a servi seminariștilor și nevoilor și intereselor lor”, a spus Earl. „Vrem ca aceștia să exploreze Ortodoxia, aducând Ortodoxia la diferite niveluri, fie prin intermediul The Lyceum, fie printr-o lectură sponsorizată de Bibliotecă.”

Earl a dedicat, de asemenea, o cameră pentru catalogarea și organizarea Bibliotecii de cărți și ale documentelor rare, inclusiv documentele foștilor decani ai Seminarului Sfântul Vladimir, frați, Pr. Georges Florovsky și Alexander Schmemann. Odată finalizată catalogarea și digitalizarea, studenții vor putea solicita fotocopii ale cărților și lucrărilor rare sau le pot vizualiza online.

În stocul bibliotecii, de cărți rare, se numără Biblia Ostrog, prima Biblie tipărită în scrierea slavă (1581), care a fost donată Seminarului de către Arhiepiscopul Ioan de San Francisco. Există, de asemenea, Evanghelia Sfântului Matei în limba aleutinilor din Alaska, tradusă de Sfântul Inochentie de Alaska (1840), și alte cărți și manuscrise rare în arabă, rusă, armeană, georgiană și franceză.

„Biblioteca ar trebui să fie nu doar Biblioteca SVOTS, ci biblioteca de arhivă a Bisericii Ortodoxe din America”, spune Danielle Earl. „Vrem să ne pretăm numelui nostru și să ne bazăm pe această reputație. În același timp, dorim ca Biblioteca să prezinte Ortodoxia din America și nu doar Ortodoxia americană”.

Pe scurt, Biblioteca de la Sfântul Vladimir prinde o nouă viață. Biblioteca va continua să servească propria sa comunitate diversă – seminariști, facultăți, personal, cercetători și cei interesați de Tradiția Ortodoxă în general – cu o viziune reînnoită. Doar făcând acest lucru, poate fi realizată viziunea Dr. Tudorie asupra unui „hub pan-ortodox”, aducând Sfântul Vladimir în noua fază a vieții sale ca un seminar principal pentru educație, misiune și cercetare ortodoxă.

Pentru a afla mai multe despre Biblioteca Părintelui Georges Florovsky și serviciile sale, accesați site-ul web al Bibliotecii: https://library.svots.edu/index.php .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.