Mii de credincioși polonezi au participat la pelerinajul pe Muntele Crucilor din Grabarka, la Schimbarea la Față a Domnului, în 2020.

Mii de credincioși polonezi au participat, zilele trecute, la pelerinajul pe Muntele Crucilor din Grabarka, la Sărbătoarea Schimbării la Față (după calendarul vechi), în perioada 18 și 19 august 2020.

Mii de credincioși polonezi au pornit în pelerinaj la Muntele Crucilor din Grabarka, la Sărbătoarea Schimbării la Față (după calendarul vechi). Biserica Ortodoxă Poloneză a ținut pelerinajul anual, de această dată pe 18 și 19 august 2020, continuând astfel o tradiție care datează din 1710, când o epidemie de holeră făcea ravagii în estul Poloniei. De atunci, mii de credincioși au adus cruci de acasă, în procesiune pe munte, înălțându-le în rugăciune pentru cei vii.

Sfântul Munte Grabarka, aflat în apropierea graniței cu Belarus, este considerat cel mai sfânt sit din Polonia pentru creștinii ortodocși. Acesta găzduiește Biserica Schimbării la Față a Domnului și Mănăstirea Sfintele Marta și Maria.

Desi au existat restricții, muntele sfânt a fost totuși vizitat de aproximativ 4 000 de pelerini, după cum relatează Radio Polskie.

Pe lângă Sărbătoarea Schimbării la Față, pe 18 august, Sfânta Mănăstire Marta și Maria cinstește, de asemenea, data primirii unei copii a Icoanei făcătoare de minuni Iveron a Maicii Domnului, de la Mănăstirea Athonită în anul 2000. Icoana a devenit obiectul cel mai sacru al mănăstirii și mii de oameni vin să se roage Maicii Domnului Dumnezeu pentru sănătate și liniște în circumstanțe dificile.

O serie de vindecări minunate au fost înregistrate, de asemenea, și atribuite icoanei.

Sărbătorirea din acest an a icoanei a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Jerzy din Wrocławsko-Szczecińska. Primii pelerini au început să ajungă în după-amiaza zilei de 17 august, unii venind pe jos, cu cruci în mână, iar alții cu mașina. O priveghere de toată noaptea a început un ciclu de slujbe de 3 zile care a culminat cu Sfânta Liturghie la Sărbătoarea Schimbării la Față.

În seara zilei de 18 august, în ajunul Sărbătorii, stareța mănăstirii, Maica Hermione, i-a salutat pe Preafericitul Părinte Mitropolit Sava al Varșoviei și al întregii Polonii împreună cu toți Episcopii Bisericii Poloneze.

Înainte de începerea Vecerniei, Mitropolitul Sava s-a adresat pelerinilor, amintind începutul tradiției pelerinajului pe munte. Apoi, Protopopul Artur Aleksiejuk a predicat despre importanța Schimbării la Față a Domnului:
„Cu toții suntem invitați, fără excepție, să mergem cu Hristos pe Muntele Schimbării la Față. Această chemare se adresează întregii Biserici și fiecăruia dintre noi, individual. Hristos Însuși ne invită să-i lăsăm pe toți să își găsească drumul în inimile lor către Muntele lor personal al Taborului, și când ajung acolo, să-l poată admira pe Mântuitorul Hristos”.

Principala Sfântă Liturghie a fost oficiată în dimineața zilei de 19 august 2020 de către Mitropolitul Sava și alți câțiva ierarhi ai Bisericii Poloneze.

În urma citirii Sfintei Evanghelii, Protopopul Paweł Zabrocki a ținut o predică, prin care a făcut legătura între Schimbarea la Față a Domnului pe Muntele Tabor și transformarea pe care o experimentăm în fiecare Sfânta Liturghie – cea sfințitoare a Sfintei Euharistii.

A cântat corul studenților Seminarului Teologic Ortodox și al Academiei Teologice Creștine din Varșovia. Liturghia a fost încununată de o procesiune în jurul bisericii mânăstirii.

In fiecare an, mii de credincioși ortodocși din toată Polonia, dar, totodată, și alte grupuri de pelerini din Belgia, Rusia, Belarus, Slovacia și Grecia, urcă pe muntele sfânt Grabarka, situat in estul Poloniei.

Credincioșii înalță pe Muntele Grabarka de fiecare dată o nouă cruce de lemn, în apropierea Mânăstirii Marta și Maria. În anul 1710, în timpul epidemiei, unui localnic i s-a revelat faptul că ar trebui să se organizeze o procesiune pe vârful muntelui, să se oficieze Slujba Acatistului și să se înalțe acolo o Sfântă Cruce. Epidemia a încetat, iar în semn de recunoștinta, un paraclis a fost construit pe vârful muntelui. In 1947, aici a fost infiintata Mânăstirea Marta și Maria.

În anul 2016, Patriarhul Antiohiei Ioan al X-lea a participat la acest pelerinaj, alături de Mitropolitul Sava al Varșoviei. În 2018, la aceeași Sârbătoare, 10 000 de oameni s-au strâns pe Muntele Grabarka, în prezența Mitropolitului Tihon al Întregii Americii și Canade (Biserica Ortodoxă din America) și a liderului Bisericii Poloniei. De asemenea, Președintele Poloniei se obișnuiește să participe la acest pelerinaj.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.