Turcia transformă și Biserica Sfântul Mântuitor din Chora în moschee

Biserica Sfântul Mântuitor din Chora a fost și ea transformată în moschee. După transformarea Marii Catedrale istorice Sfânta Sofia în moschee, gazeta oficială a guvernului turc a publicat, în ultimele ore, o decizie de anul trecut a Curții, ce nu fusese încă pusă în aplicare și prin care s-a hotărât transformarea Bisericii istorice bizantine a Sfântului Mântuitor din Chora în moschee. Astăzi, 21 august 2020, Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a ordonat transformarea acestei biserici reprezentative ortodoxe din Istanbul în moschee, în baza ordonanței judecătorești.

Biserica Sfântul Mântuitor din Chora poate fi și ea transformată în moschee. După transformarea Marii Catedrale istorice Sfânta Sofia în moschee, gazeta oficială a guvernului turc a publicat, în ultimele ore, o decizie de anul trecut a Curții, ce nu fusese încă pusă în aplicare și prin care s-a hotărât transformarea Bisericii istorice bizantine a Sfântului Mântuitor din Chora în moschee.

După transformarea Marii Catedrale istorice Sfânta Sofia în moschee, gazeta oficială a guvernului turc a publicat, în ultimele ore, o decizie de anul trecut a Curții, ce nu fusese încă pusă în aplicare și prin care s-a hotărât transformarea Bisericii istorice bizantine a Sfântului Mântuitor din Chora în moschee.

Biserica Sfântul Mântuitor din Chora este unul dintre cele mai bune exemple de biserică bizantină. Biserica se află în prezent în districtul Edirne Kapı din vestul Istanbulului. În 1511, biserica a fost transformată în moschee de către turcii otomani; a devenit muzeu în 1948 și apoi a devenit din nou moschee, din 20 august 2020. Interiorul este acoperit cu mozaicuri fine și fresce. Până în secolul 18, planul său de cruce grecească a servit ca model pentru toate bisericile ortodoxe din Istanbul.

Biserica, ridicată în secolul al V-lea, a fost amplasată în afara zidului Sfântului Împărat Constantin, din secolul al IV-lea. Când zidul teodosian a fost ridicat în anii 413-414, biserica s-a aflat în interiorul sistemului defensiv al orașului, dar a păstrat numele Chora. Numele ar fi putut lua apoi un sens mai ale duhovnicesc, chora fiind atribuit Pântecelui Fecioarei, așa după cum sugerează inscripția dintr-un mozaic al pronaosului: “Locul întrupării Dumnezeului neîncăput”.

Cu toate acestea, majoritatea părții vizibile astăzi datează din 1077-1081, când Maria Ducaina, soacra lui Alexis I Comneanul, a reconstruit biserica în formă de cruce grecească, un stil care a apărut în secolul al XI-lea, ca model pentru bisericile ortodoxe până în secolul al XVIII-lea. La începutul secolului al XII-lea, biserica a suferit o prăbușire parțială, posibil din cauza unui cutremur. A fost reconstruită de Isaac Comnenus, cel de-al treilea fiu al lui Alexis. Cu toate acestea, abia după a treia fază de reconstrucție, cu două secole mai târziu, biserica a luat forma pe care o cunoaștem astăzi. Puternicul om de stat Teodor Metochit a înzestrat biserica în cea mai mare parte cu mozaicuri și fresce. Această decorare impresionantă a fost executată între 1315 și 1321. Pe de altă parte, deși se cunosc sponsorii acestor lucrări, realizatorii lor rămân necunoscuți. În 1328, Metochit a fost exilat de Andronic al III-lea Paleologul, dar i s-a permis să se întoarcă în Constantinopol doi ani mai târziu, fiind călugăr al obștii Chora.

După cucerirea otomană a Constantinopolului, biserica a fost transformată în moschee, în 1511, de Atık Ali Pașa, Marele Vizir al lui Baiazid al II-lea. Mozaicurile și frescele au fost acoperite cu var, dar nu distruse.

În 1948, Thomas Whittemore și Paul A. Underwood de la Institutul Bizantin din America și Centrul de Studii Bizantine Dumbarton Oaks au comandat un program de restaurare. Clădirea a încetat să mai fie moschee. În 1958, a fost deschisă publicului, ca muzeu.

În 2019, Consiliul de Stat turc a ordonat transformarea sa în moschee.

Biserica are dimensiuni mici, în comparație cu alte biserici din Istanbul (suprafața sa este de 742,5 m²), dar dimensiunile sale relativ mici sunt compensate de măreția interiorului, așa cum se întâmplă deseori în „arhitectură bizantină”. Clădirea are șase turle. Cea mai mare turlă are diametrul de aproape 8 m.

Mozaicurile și frescele expuse în muzeu sunt printre cele mai importante dintre cele lăudate de artiștii bizantini. Au fost făcute în jurul vremii lui Giotto.

Când intri în Biserica Chora, privirea cade asupra icoanei binecunoscute a lui Hristos Pantocrator, din pronaos, iar de cealaltă parte aflându-se icoanei Maicii Domnului, Acestora fiindu-le închinată refacerea sfântului lăcaș.

De acum, întrucât biserica nu mai este un muzeu, nu este încă clar modul în care vor mai putea avea loc vizite ale turiștilor. Se așteaptă, însă, ca mozaicurile care înfățișează sfinți creștini să fie acoperite cu perdele în timpul rugăciunilor musulmane, la fel cum s-a întâmplat în cazul Catedralei Hagia Sophia. Conform oficialilor, transformarea bisericii, din muzeu în moschee, se va face de asemenea rapid.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.