Trump: Creștinii au fost tratați ‘oribil, mai mult decât scandalos’ în Orientul Mijlociu

Potrivit Președintelui Donald Trump, creștinii din Orientul Mijlociu sunt tratați într-o manieră „mai mult decât scandaloasă”; Creștinismul este „tratat oribil, foarte nedrept și este criminal”. El a spus acest lucru în timpul conferinței de presă din 13 august 2020, ca răspuns la întrebarea: „Cum îi ajută acordul de astăzi, dintre Israel și Emiratele Unite, pe creștinii atacați și persecutați din Orientul Mijlociu?”.

Mai jos este răspunsul integral al Președintelui:

Ei bine, cred că va merge. Cred că este un început important. Și aveți dreptate în acest sens: creștinii au fost persecutați de anumite țări, în special în Orientul Mijlociu. Și cred că acesta este un început mare. Va fi un început foarte puternic, un început foarte puternic și este ceva ce am mai spus – I-am spus lui David, i-am spus fiecăruia dintre negociatorii noștri: Dacă iei seama la modul în care au fost tratați creștinii în unele țări, este mai mult decât scandalos. Dacă aș avea – dacă aș avea informații și dacă aș avea dovezi absolute – unele dintre poveștile pe care le-am auzit nu sunt ușoare, dar nu este simplu de obținut – aș intra și aș face un număr în acele țări, de nu v-ar veni să credeți.

Ceea ce fac ele cu creștinii din Orientul Mijlociu – și asta se întâmplă – este rușinos. Este scandalos. Aveți dreptate. Este o parte foarte importantă a negocierii generale. Și pe măsură ce țările participă – de exemplu, Emiratele Arabe Unite au convenit foarte puternic să ne reprezinte; cred că se vor descurca foarte bine în ceea ce privește Creștinismul, deoarece în Orientul Mijlociu nu este tratat bine. Nu este tratat deloc bine. Este tratat oribil și foarte nedrept și este criminal ceea ce s-a întâmplat – și este vorba de mulți, mulți ani. Cred că este o întrebare grozavă – este o situație foarte nedreaptă.

Fiind o persoană care urmărește zilnic și documentează fenomenul persecuției musulmane asupra creștinilor de peste un deceniu, pot spune că descrierea lui Trump și aparenta scârbă față de situația creștinilor din Orientul Mijlociu este foarte exactă. Doar cei care urmăresc și cred în exclusivitate raportarea „mass-media” – sau mai degrabă lipsa acesteia – se pot îndoi de acest lucru.

Spre exemplu, din iulie 2011, am redactat rapoarte lunare intitulate „Persecuția musulmană a creștinilor”. Fiecare raport – în prezent există cu mult peste o sută – conține o duzină de atrocități, inclusiv interzicerea, incendierea sau bombardarea bisericilor; măcelărirea de-a dreptul a creștinilor (în special în Africa sub-sahariană); asalturi ucigătoare sau închideri ale „blasfematorilor” creștini și ale “apostaților”; răpirea, violul și convertirea forțată a fetelor creștine; și numeroase forme de discriminare socială înrădăcinată.

Mai mult, majoritatea celor care tratează creștinii într-o asemenea manieră, pentru a-l cita pe Trump, „dincolo de rușine… oribilă și foarte nedreaptă”, nu sunt teroriști profesioniști, ci în fiecare zi musulmani, inclusiv autoritățile guvernamentale. Problema este sistematică și privește întreaga societate musulmană.

Sau luați în considerare faptul documentat că 38 dintre cele 50 de țări din lume în care este absolut grav să fii creștin sunt musulmane. Cu alte cuvinte, mai mult de 75% din persecuția pe care peste 260 de milioane de creștini din întreaga lume o experimentează vine din partea musulmanilor.

Acest lucru duce la singura parte ciudată a răspunsului lui Trump: „Dacă aș avea informații și dacă aș avea dovezi absolute”, a spus el despre tratamentul „mai mult decât scandalos” aplicat creștinilor, „aș intra și aș face un număr în aceste țări [responsabile], de nu v-ar veni să credeți. Ne întrebăm ce fel de informații sau dovezi solicită sau dacă bunul Președinte tocmai le are în vedere (ceea ce în sine ar reflecta cât de puternic se simte legat de subiect).

În timp ce unii pot cita acest lucru drept „dovadă” că Trump spune orice, ei scapă din vedere faptul că tocmai recunoscând – ca să nu mai spunem de condamnare vocală – persecutarea asupra creștinilor din Orientul Mijlociu, Trump ajută la nașterea conștientizării acolo unde nu exusta așa ceva.

Acesta este în special cazul în care am compara cuvintele lui Trump cu cele ale predecesorului său, Barack Obama. Deși acesta din urmă a fost Președinte în perioada cea mai proastă pentru creștinii din Orientul Mijlociu – grație ISIS, care a ajuns la putere sub mandatul lui Obama – nu a recunoscut-o niciodată. Pentru Obama, abuzarea și sacrificarea creștinilor și bombardarea și arderea bisericilor lor a fost – așa cum este încă pentru „mass-media” – o reflectare a „conflictelor sectare” care nu ar avea nicio legătură cu religia (ci mai degrabă cu sărăcia, inegalitatea, educație precară și toate celelalte pretexte satisfăcătoare seculare).

În timpul, spre exemplu, Masacrului Maspero din 2011 – când guvernul egiptean a măcelărit și a intrat cu tancurile peste zeci de creștini care protestau împotriva arderilor și închiderilor bisericilor lor – tot ceea ce Obama a putut face a fost un apel la „reținere de toate părțile” – ca și când minoritatea creștină agitată a Egiptului ar trebui să fie mai „reținută” împotriva armatei dotate și agresive a națiunii.

Administrația Obama a încercat în continuare să suprime datele privind persecutarea creștinilor din Orientul Mijlociu și a discriminat în mod regulat minoritățile creștine, adesea în favoarea musulmanilor. Cu adevărat, pentru cel puțin un fost oficial nigerian, actualul genocid al creștinilor din Nigeria își are rădăcina în „răul numit Barack Obama”.

Din toate aceste motive și mai mult, Trump trebuie să fie creditat că a vorbit cinstit despre situația creștinilor din Orientul Mijlociu. În calitate de Președinte al Statelor Unite, cuvintele sale ajung departe, cu bătaie lungă și sunt auzite chiar și de liderii celor mai răi răufăcători. Este de așteptat ca ei să decidă dacă Trump se va preocupa sau nu să „intre și să facă un număr” cu ei „de nici nu v-ar veni să credeți”.

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, august 2020

după un raport semnat de Raymond Ibrahim, autorul “Răstignit din nou: Noul Război al Islamului cu Creștinii” (2013), este membru al David Horowitz Freedom Center, al Forumului Orientului Mijlociu și distins Membru Senior al Gatestone Institute

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.