Icoana Abalatskaya a Maicii Domnului

Icoana Abalatskaya a Maicii Domnului 20 iulie / 2 august20 iulie / 2 august

Această icoană făcătoare de minuni, Icoana Abalatskaya, este numită după Satul siberian Abalak, din Eparhia de Tobolsk, un sat în care a fost întemeiată o mănăstire în 1783. În timpul domniei Țarului Mihail Feodorovici și în timpul Arhiepiscopului Nectarie de Tobolsk, o văduvă pe nume Maria locuia singură în curtea bisericii din Abalak.

În 1636, la cincizeci de ani după înființarea Tobolsk, acea văduvă, în coliba sa, a avut o viziune, văzând Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu numită a Semnului, plutind în aer; în dreapta se afla Sfântul Ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni, iar în stânga Cuvioasa SFânta Maria Egipteanca. Apoi a auzit o voce poruncitoare care o sfătuia să spună această viziune oamenilor și că ar trebui să construiască o nouă biserică, închinată Icoanei Născătoarei de Dumnezeu, a Semnului, la dreapta vechii Biserici a Schimbării la Față a Domnului, în cimitirul din Alabak.

Biserica nouă, închinată Icoanei Născătoarei de Dumnezeu, a Semnului, care este în vechiul Novgorod trebuia să aibă două capele laterale – una a Sfântului Nicolae, iar cealaltă, a Sfintei Maria Egipteanca. Maria s-a trezit, dar era prea timidă pentru a îndrăzni să povestească oricui despre viziune. Viziunea s-a repetat de patru ori.

A patra viziune a fost una destul de semnificativă, iar Maria nu a mai putut să păstreze secretul. Se afla pe drumul de la Abalak la Tobolsk,
când, urcând dealul către oraș, se opri brusc ca într-o ceață. Înaintea sa apăru ceva ca un stâlp de nori, iar pe stâlp era Icoana Semnului, a Maicii Domnului, și Icoana Sfintei Maria Egipteanca. Sfântul Nicolae, parcă viu, stătea pe pământ și i-a spus furios: „De ce îți ia atât să anunți viziunile și să spui poruncile oamenilor?”.

După aceea, văduva a început să povestească fiecare dintre viziunile sale și i-a relatat Arhiepiscopului Nectarie, înaintea tuturor celor din Catedrală. Toată lumea credea în cuvintele văduvei evlavioase. După
ce a mai suspus-o unui scurt interogatoriu, Arhiepiscopul a binecuvântat locuitorii din Abalak să construiască biserica; mulți dintre rezidenții din Tobolsk participând la acea lucrare. Prin pronia lui Dumnezeu, un icoană a hramului s-a pregătit pentru acea biserică.

Timp de mai mulți ani, un anumit țăran pe nume Eufimie zăcea paralizat. S-a întâmplat că un anumit Pavel, un nevoiaș care primise sprijin de la Eufimie, a venit și i-a zis: „Eufimie! Biserica este construită la porunca lui Dumnezeu în Abalak; este închinată Icoanei Semnului a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Sfântului Nicolae și Sfintei Maria Egipteanca. Fă o făgăduință că vei picta icoana de hram pentru acea biserică. Poate că, în schimbul credinței și sârguinței tale, Domnul te va ierta și vei scăpa de boala ta”.

Eufimie l-a ascultat de parcă ar fi fost Îngerul Domnului și în aceeași zi a jurat să pregătească o Icoană a Semnului a Maicii Domnului, cu Sfântul Nicolae și Sfânta Maria Egipteanca de o parte și de alta.

Domnul a auzit rugăciunile sale și, în după-amiaza aceleiași zile, și-a recăpătat mobilitatea părții drepte a corpului. A doua zi, Eufimie a trimis o cerere Arhiepiscopului Nectarie, pentru permisiunea de a picta o icoană patronală pentru noua biserică din Abalak. După ce a primit binecuvântare ierarhului, a comandat pictarea unei icoane artistului cel mai desăvârșit pe atunci din Siberia – Arhidiaconul Matei din Catedrala din Tobolsk. Tot timpul cât a durat pictarea icoanei, Eufimie s-a rugat; în fiecare zi el devenea mai puternic. În cele din urmă, simțindu-se restabilit și sănătos, el însuși s-a dus la artist și cu propriile mâini a adus Icoana la Catedrală, pentru a fi binecuvântată.

Mai multe copii ale icoanei Abalatskaya există în diferite locuri din Siberia. Ele sunt venerate de populația locală și în anumite momente sunt purtate în procesiune prin orașele și așezările din jur.

Traducere și interpretare Lăcașuri Ortodoxe

Din viața parohială, august 2020 / Catedrala ortodoxă rusă Sf. Ioan Botezătorul, Washington, DC

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.