Lucrările ilegale de construcție la Autostrada Decani-Plav, reluate în zona de protecție specială a Mănăstirii Visoki Dečani

În ciuda Legii kosovare privind zonele speciale de protecție, care interzice în mod explicit construirea de autostrăzi și drumuri de tranzit prin zone speciale de protecție, a poziției fără echivoc a Consiliului de punere în aplicare a Legii și poziției reprezentanților internaționali din Kosovo, potrivit cărora construirea autostrăzii Dečani-Plav prin zona de protecție a Mănăstirii constituie un act ilegal, autoritățile locale kosovare din Dečani, cu sprijinul autorităților din Priština, au reluat lucrările de construire intensivă a drumului în Zona de protecție a Mănăstirii.

Până în prezent, au existat numeroase încercări de distrugere a integrității zonei de protecție, prin diferite activități ilegale, dar acum, lucrări de construcție intensive au fost întreprinse fără rușine, fără nicio încercare de a ascunde ceea ce se întâmplă, în scopul realizării drumului ilegal și, astfel, punând în pericol Mănăstirea Visoki Dečani pe termen lung. În prezent, utilaje grele (excavatoare, buldoexcavatoare și compactoare rutiere) funcționează în zona de protecție a Mănăstirii, zidul de susținere existent fiind îndepărtat, iar drumul este lărgit semnificativ. Camioanele cu marfă aparținând unei firme de construcții numită Lika aduc în prezent pietriș grosier, pe care excavatoarele îl împrăștie apoi pe drum, iar compactoarele îl tasează. Drumul este lărgit cu câțiva metri față de lățimea sa anterioară, devenind astfel, în esență, o autostradă de categoria întâi. Țevi de scurgere largi au fost instalate în mai multe locuri. Datorită zguduirii solului, cauzate de numărul mare de vehicule de construcții grele care trec zilnic, deteriorarea bisericii din secolul al XIV-lea și a clădirilor mănăstirii a devenit deja posibilă. Nici Comisia pentru zonele de protecție, nici reprezentanții internaționali, nici Mănăstirea Visoki Dečani nu au fost informate despre reluarea lucrărilor de construcție la drum.

Eparhia de Raška-Prizren și Mănăstirea Visoki Dečani, în a căror zonă de protecție se construiește această autostradă internațională, condamnă această încălcare flagrantă și îndrăzneață a legii, care dăunează unuia dintre cele mai importante sit-uri UNESCO din această regiune a Balcanilor. Acest tip de comportament din partea instituțiilor kosovare nu doar că arată clar lipsa de pregătire din partea instituțiilor Prištinei de a proteja această importantă mănăstire și sit-ul cultural de patrimoniu mondial, dar și reprezintă o încălcare flagrantă a legilor existente în Kosovo, ceea ce dăunează deja mediului natural al mănăstirii, pe cale de dispariție, care va avea consecințe incalculabile.

Acesta nu este singurul caz de încălcare a legilor și a hotărârilor judecătorești din Kosovo în detrimentul Mănăstirii, deoarece, de patru ani încoace, autoritățile municipale au refuzat să pună în aplicare decizia Curții Constituționale din Priština, care a confirmat drepturile de proprietate ale Mănăstirii. Un astfel de comportament ostil flagrant și distrugerea împrejurimilor naturale ale Mănăstirii, din partea instituțiilor kosovare, este un indicator sigur al pericolului extrem în care se regăsește moștenirea religioasă și culturală sârbă din această regiune. Eparhia și Mănăstirea doresc să sublinieze că poziția instituțiilor internaționale și a Consiliului de implementare a zonelor de protecție specială este aceea că șoseaua ocolitoare deja începută, care evită trecerea prin zona de protecție, ar trebui finalizată, astfel încât daunele aduse Mănăstirii, din prezent, să fie evitate.

Eparhia de Raška-Prizren va contacta din nou pe toți reprezentanții internaționali importanți din Priština și din străinătate, solicitând ca lucrările la drum să înceteze imediat, iar pagubele deja provocate să fie îndepărtate prin readucerea drumului la lățimea inițială, Mănăstirea fiind protejată de orice alte comportamente agresive din partea autorităților kosovare.

Un material video poate fi urmărit din paginile web ww.lacasuriortodoxe.ro (intrând pe adresa web) .

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, după o informare din partea Eparhiei de Raska-Prizren

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.