Patriarhul Chiril: Ereziile filozofice antice au revenit…

“Apostolul Pavel a spus că Biserica este stâlpul și temelia Adevărului. Aceasta este o afirmație puternică. Mai ales în trecut, pe perioada Antichității aflate sub influența filosofiei antice, când orice adevăr era doar relativ. La acea vreme, exista filosofia scepticismului. Aceștia susțineau ideea că nu poate exista un adevăr principial. Adevărul ar fi fost în schimbare. Adevărul ar fi depins de om; cum că un adevăr obiectiv nu ar exista. Noi știm că această filosofie antică se bucură de o susținere puternică în vremurle noastre moderne. Conform părerilor filosofice și simplelor convingeri ale omului de astăzi, Adevărul nu ar fi obiectiv, veșnic și neschimbător.

Dacă admitem că există un Adevăr, atunci trebuie să admitem că acest Adevăr există undeva în afara omului, în afara cunoașterii lui; că acest Adevăr derivă din supranatural, că acesta derivă dintr-un principiu Divin. Și așa și este. Dar el este și calea. Dacă există adevăr, atunci acolo se află și Dumnezeu. Dacă nu există un adevăr obiectiv, atunci nu există nici Dumnezeu, pentru că orice produce mintea omenească este schimbător, și de fiecare dată un nou veac va răsturna tot ceea ce i se părea adevăr generației anterioare.

Aceasta este evident în special în cursul istoriei țării noastre. Ceea ce părea adevărat și valabil a devenit complet respins pe vremea revoluției, când a început lupta împotriva adevărului fostei generații, în afirmarea propriului adevăr. Iar aceasta s-a putut întâmpla, pentru că se poate întâmpla doar într-o societate care nu recunoaște adevărul absolut. Toate faptele revoluționare, toate sacrificiile au fost date deoparte într-o zi, și au fost considerate înșelări; și atunci apărea un nou adevăr al omului.

Întotdeauna, acolo unde vine vorba despre un om, nu poate fi vorba despre un adevăr absolut. Pentru că mintea omenească este schimbătoare, aflată sub influența conjuncturilor, și nu poate da naștere adevărului absolut.

Dar, Singurul Adevăr există.”

(transcriere și traducere Lăcașuri Ortodoxe, după un cuvânt rostit de Patriarhul Chiril al Rusiei la Sârbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 2020 – o înregistrare video poate fi urmărită la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=xwqEWeiHsjY )

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.