Papa face declaraţii controversate, cardinalul le indreapta cum poate…

Dumnezeu este din nou în societăţile europene “graţie musulmanilor”, conform Cardinalului francez Jean-Louis Tauran, preşedintele Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligious, citat joi de ziarul Vaticanului.

Cardinalul Tauran, fiind întrebat, la Facultatea de Teologie din Neapole (sudul Italiei), “cum a revenit Dumnezeu în societăţile noastre?”, a răspuns: “Acesta este marele paradox: datorită musulmanilor”.

“Aceşti musulmani care au devenit în Europa o minoritate importantă, au solicitat loc pentru Dumnezeu în societate”, a adăugat el, după cum se arată în fragmente din discursul său, publicate de Osservatore Romano.

Prelatul catolic, responsabil de relaţiile dintre Vatican şi lumea musulmană, ar mai fi subliniat faptul că dialogul între religii este “un risc inevitabil”.

“Suntem toţi condamnaţi la dialog”, a spus el. “În dialogul inter-religious, există un risc, fiindcă eu nu sunt de acord să abandonez credinţa mea, dar fac apel la credinţele altora. Sunt de acord să iau însă în considerare argumentele diferite de ale mele, dar şi ale celor din comunitatea mea”.

Publicarea acestui discurs, ţinut la o dată nespecificată, vine la câteva zile după publicarea unui text al Papei Benedict XVI, ca răspuns la întrebarea despre valabilitate a dialogului inter-religios.

Textul era o scurtă scrisoare publicată de Papă, în prefaţa cărţii scrisă de către parlamentarul de dreapta, Marcello Pera: “De ce trebuie să ne numim creştini”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.