publicat în: Arhivă

Astăzi este serbată Icoana Maicii Domnului Poceaev

Mitropolitul Neofit, aparținând Tronului din Constantinopol, călătorea prin Volynia, în Ucraina, unde s-a bucurat de ospitalitatea unei femei evlavioase, Anna Goyskaya.

Episcopul i-a oferit acestei femei o icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care a început să facă minuni, inclusiv vindecându-l pe fratelui orb al acesteia.

În 1597, icoana a fost oferită călugărilor care vuețuiau în Poceaev, la marginea Galiției, unde Maica Domnului apăruse în 1340, lăsând o amprentă a piciorului său pe stâncă, din care a apărut un izvor.

În 1675, când Lavra Poceaev a fost asediată de turcii musulmani, aceasta a fost salvată prin intervenția minunată a Maicii Domnului, prin icoana sa minunată.

Chiar dacă Lavra Poceaev a intrat în mâinile uniaților timp de peste un secol, minunile au continuat să apară prin icoana sfântă.

După revenirea ei la Biserica Ortodoxă în 1831, icoana a devenit ajutătoare dăruitoare de har pentru creștinii ortodocși, în special pentru cei din vestul Ucrainei și din regiunea carpatică.

Lăcașuri Ortodoxe, cuptor 2020