Printr-un decret prezidențial, Catedrala ortodoxă Hagia Sofia din Istanbul a ajuns să fie deschisă cultului musulman

Catedrala Hagia Sofia, capodoperă arhitecturală ortodoxă bizantină și catedrală de început a Patriarhului Ecumenic din Constantinopol a devenit deschisă, în cele din urmă, cultului musulman. Decretul care deschide Hagia Sophia cultului musulman ca moschee a fost semnat pe 10 iulie 2020, de către Președintele Erdogan, imediat după decizia în acest sens a Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță din Turcia. Consiliul de Stat a revocat, pe 2 iulie, o hotărâre a guvernului, din 1934, prin care aceasta căpăta statutul de muzeu. Catedrala, aflată în patrimoniul mondial UNESCO, rămâne prima biserică împărătească din Turcia. Când Sfântul Împărat Constantin a ajuns împăratul Constantinopolului, s-a ocupat de construirea acestei biserici, fiind târnosită în anul 360 după Hristos. Biserica a fost numită MEGA EKKLESIA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.