Am jurat că îi voi apăra pe sfinți cu viața mea. Nu există capitulare…

Părintelui Ștefan Milovanovici, un tânăr preot din orașul Berane din Muntenegru, i-a fost înmânată în aceste zile o decizie din partea Ministerului de Interne local de a părăsi țara în 30 de zile, deși soția sa este cetâțean muntengrean, având împreună un copil mic și așteptându-l pe cel de-al doilea.

Decizia a venit după ce Preotului i s-a refuzat anterior prelungirea locului de reședință, deși era solicitată în mod corespunzător, pe baza căsătoriei cu un cetățean muntenegrean și a unui loc de muncă.

Despre Părintele Ștefan, colegii săi din Eparhia Budva-Niksic, unde a îndeplinit slujba preoțească timp de trei ani, au numai cuvinte de laudă. Într-un comunicat al Eparhiei, se arată:

La câteva zile după adoptarea legii rușinoase privind parteneriatul între persoane de același sex, în Parlamentul Muntenegrului, instituțiile competente ale statului Muntenegru expulzează un bărbat exemplar și un preot, tatăl unei fete, în așteptarea unui al doilea copil. Se vede cum familia, ca o Biserică mică, este atacată în Muntenegru, și de asemenea toate celelalte valori tradiționale care alimentează sfințenia, între care se află și sfințenia vieții, sfințenia căsătoriei.

Cu toate acestea, familia preotului Ștefan Milovanovici este hotărâtă în lupta sa pentru apărarea Sfinților. Când vine vorba de părăsirea Muntenegrului, nu există niciun compromis pentru ea.

„Nu plec nicăieri din Muntenegrul meu. Nu mă duc de lângă Mânăstirea Cetinje și Sfântul Petru din Cetinje, lângă ale cărui sfinte moaște am fost educat. Nici nu îmi voi lua la revedere de la Sfântul Vasile, cu care am oficiat multe slujbe în Peștera Ostrog, pentru că aici stau.

Aceasta este casa mea! Soția mea este cetățean al acestei țări. Un videoclip al fiicei mele, în care cântă chemând să nu se renunțe la sfințenii, a înconjurat lumea, iar în octombrie va veni un nou moștenitor, pe care îl voi întâmpina cu fața curată.

Am jurat că îi voi apăra pe sfinți cu viața mea. Nu există capitulare, nu voi preda nici măcar un metru din Biserica mamă! Va rămâne așa”, spune preotul Ștefan Milovanovici.

Lăcașuri Ortodoxe, cuptor 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.