Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă a Americii respinge propunerea de pensionare a ierarhilor și clericilor după o anumită de vârstă

Sfântul Sinod Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America s-a întâlnit într-o conferință video extraordinară, în ziua de 8 iulie 2020, pentru a discuta o propunere oficială de introducere de limite de vârstă pentru ierarhi și clerici în cadrul Arhiepiscopiei, pe care Sinodul a respins-o. Conform presei locale, propunerea în acest sens venise din partea Pr. Vicar General Alexander Karloutsos (din Biserica Ortodoxă Adormirea Macii Domnului a Hamptons, New York) acesta revenind asupra propunerii acum, odată cu numirea noului Arhiepiscop, Elpidofor, după ce acesta din urmă l-a înlocuit pe Arhiepiscopul Demetrios, care o refuzase. Preotul Alexander este considerat a fi extrem de influent în Arhiepiscopie și Patriarhia Constantinopolului, prin acest demers solicitând ca ierarhii să-și prezinte demisia la vârsta de 75 de ani iar celorlalți slujitori apropiați ai conducerii să le fie limitată funcționarea la 5 ani consecutivi (din motive de transparență).

Vă oferim, mai jos, comunicatul oficial:

“Sfântul Sinod Eparhial s-a întrunit astăzi într-o conferință video extraordinară, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Elpidofor, cu obiectivul exclusiv de a discuta despre dezbaterea publică recentă asupra unei propuneri oficiale de schimbare a programului de pensionare al Ierarhilor.

În urma unei discuții, se afirmă că, în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe, nu există o limită de vârstă pentru exercitarea îndatoririlor Ierarhilor. Retragerea din slujirea activă (sau nu) a unui Ierarh este încredințată exclusiv alegerii individuale și doar judecății Ierarhului respectiv. În plus, se observă că în cadrul Patriarhiei Ecumenice nu se aplică astfel de limite de vârstă.

În concluzie, Sfântul Sinod Eparhial respinge propunerea actuală sub forma proiectului de rezoluție pentru viitorul Congres al Clericilor și Laicilor din 2020, în măsura în care o astfel de propunere depășește capacitatea Congresului Clericilor și Laicilor, acesta din urmă nefiind în măsură să decidă pe probleme dogmatice și canonice.

Ierarhii Sfintei Arhiepiscopii slujesc Poporului lui Dumnezeu în spiritul sacrificiului de sine, al dragostei și al devotamentului, dedicându-și întreaga viață în slujirea Bisericii.

Lăcașuri Ortodoxe, cuptor 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.