Pentru noi este de neînțeles. Ce ne oferi la schimb?

Când oamenii au auzit Predicarea Domnului Hristos, au început să fie surprinși de faptul că El, Vindecătorul din Nazaret, i-a rugat să renunțe la cei dragi, să-L iubească mai mult decât pe părinții lor, mai mult decât pe copiii lor, decât pe prietenii lor, decât proprietățile lor.

„Pentru noi este de neînțeles. Ce ne oferi la schimb?”,

iar Domnul a spus:

„Dacă vrei să fii desăvârșit”, dacă vrei să fii un om care umblă în adevăr, renunță la tine, ia-ți crucea în fiecare zi și urmează Mie.

Petru, tulburat de aceste cuvinte, îl întreabă: am lăsat totul și Te-am urmat pe Tine. Și Domnul i-a răspuns:

„Şi oricine a lăsat case sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau ţarine, pentru numele Meu, înmulţit va lua înapoi şi va moşteni viaţa veşnică.” (Sfânta Evanghelie după Matei 19, 30).

El va moșteni viața veșnică! Tocmai acesta este motivul pentru care Domnul a venit în această lume: să dăruiască viață veșnică oamenilor. Pentru a transforma această închisoare a morții și această insulă a morții, care este pământul, într-o insulă a Învierii. Acesta este scopul venirii Domnului Hristos în această lume; asta numai El a adus pe lume și nimeni altcineva și, pentru aceasta, El este adevăratul Dumnezeu și Viața veșnică…

Amintiți-vă de Apostolul Sfânt Pavel. Sfântul Apostol Petru era un om simplu, un pescar din Galileea. Dar Saul, Sfântul Apostol Pavel, era cel mai educat tânăr al timpului său, în fața căruia se întrezărea o carieră strălucitoare, ar fi putut obține toate onororuile posibile și ar fi primit toată puterea. Și acest Saul, acest persecutor al lui Iisus din Nazaret, a trăit o minune infinită. Înfuriat, plin de elan, în întregime în patimă, îi persecuta pe creștini! În primul rând, pentru că existau unii eretici, simpliști, fără minte, cărora întreaga Lege a lui Moise li se opune și trebuie zdrobiți. Și a început să persecute și să ucidă tot ce era creștin. Dar, pe drum, apare Domnul Înviat, Care îi spune: „Saule, Saule, de ce mă prigonești?”. Saul a devenit, dintr-o dată, orb… Și s-a dus la Anania, care se afla în Damasc și căruia Domnul îi dăduse poruncă să-l vindece… Și Anania l-a botezat pe Apostolul Pavel, l-a binecuvântat și și-a recuperat vederea.

De atunci, Apostolul Pavel, după cum spune el însuși, nu a cunoscut altceva decât pe Domnul Hristos, Răstignit și Înviat. Pentru că a simțit că tot drumul dintre moarte și nemurire a fost parcurs, că Domnul Hristos este Cel Care dă omului tăria și puterea de a învinge toată moartea, orice păcat, tot răul. Și, de atunci, propovăduiește fără teamă, și lumii întregi, pe Domnul Hristos Înviat. Nu se teme de împărat, nu se teme de acuzatori, nu se teme de nicio putere pământească. Un singur lucru este, pentru el, principal, după cum le scrie creștinilor: atingerea învierii morților este țelul său. Orice altceva este “întinăciune” pentru el. Toate celelalte lucruri care nu duc la Înviere, tot ceea ce nu dă Viața veșnică omului, nu este altceva decât moarte, păcat, diavolul care ia de la om ceea ce este principal și cel mai îmbucurător și cel mai prețios!

Și, cu adevărat, Sfinții Apostoli sunt oameni ca noi, de aceeași natură cu noi, dar prin puterea lui Hristos, ei au cucerit lumea. Imperiul Roman a căzut înaintea lor, deși împărații lor i-au persecutat cu toată forța lor pământească. Sunt singurii cuceritori din rasa umană, care, pentru a învinge, nu au folosit violența, armele, sabia, ci au umblat în această lume ca niște miei printre lupi. Și s-a produs cea mai mare minune istorică a rasei umane: mieii i-au învins pe lupi.

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, cireșar 2020

după o predică a Sfântului Iustin de Celie, rostită la Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.