Învață să trăiești în pustia ta duhovnicească

Învață să trăiești în pustia ta duhovnicească. Putem învăța acest lucru de la sfinți precum Sfântul Onufrie cel Mare.

Învățându-ne să ne rugăm, Domnul a spus:

“Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta (adică în sufletul tău, în inima ta, în interiorul tău)… şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie (Sfânta Evanghelie după Matei 6: 6).

Omul trebuie să-și facă sufletul o pustie în care mintea omului, dacă nu chiar permanent, atunci cel puțin din când în când, trebuie să coboare, adică să intre acolo și să se roage, contemplând și pocăindu-se de păcatele sale.

O pustie duhovnicească nu este un suflet pustiu. În pustia sufletului nu există bestia mândriei, fiara invidiei și imoralității, fiara răutății și a mizantropiei; adică patimile și viciile care sunt bestii spirituale în sufletele noastre și care nu ne permit să intrăm acolo și să ne rugăm în liniște lui Dumnezeu, în pace.

Pentru a face din sufletele noastre o pustie binecuvântată, trebuie să muncim și să luptăm cu noi înșine, cu neputințele, păcatele și viciile noastre.

Omul, forțându-se să meargă împotriva păcatului, uneori învinge păcatul și alteori cade, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, încercările sale vor fi neapărat încununate de succes. Păcatul este biruit prin forță. Omul depune efort, iar Domnul, văzându-i intențiile, îi dă har și putere pentru a ajuta la biruirea păcatului.

Să muncim, dragi frați și surori, pentru a ne învinge patimile și viciile. Fie ca sufletele noastre să devină pustii binecuvântate, unde să mergem la rugăciune. Ele sunt atât de necesare pentru mântuirea noastră și pentru mântuirea acestei lumi.”


Traducere Lăcașuri Ortodoxe, cireșar 2020,

a unui îndemn către credincioși, al Mitropolitului Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, la zi onomastică,

adresat lor în cadrul unui scurt interviu acordat jurnalistei Natalia Goroshkova / Pravlife

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.