Descoperirea rămășițelor unui oraș creștin, distrus în urmă cu 1400 de ani de către persani

În cadrul lucrărilor de lărgire a drumului care leagă orașul Shlomi și Kibbutz Hanita, în nordul Israelului, au fost decoperite rămășițele a ceea ce a fost cândva un oraș aproape în totalitate creștin, prosper, distrus de forțele persane în urmă cu aproximativ 1.400 de ani, spun arheologii, conform publicației Haaretz.

Punctul culminant al săpăturilor a constat în descoperirea unei clădiri marcate cu simboluri creștine.

Așezarea nu este cunoscută din surse bizantine, dar cercetătorii cred că e vorba despre orașul Pi Metzuba, menționat în Talmudul din Ierusalim (compilat în sec IV, în Galileea).

Până în prezent, doar o mică parte a sit-ului arheologic a fost excavată. Majoritatea clădirilor descoperite erau case mici, modeste, conectate prin alei înguste, cu excepția unei structuri mari, bine construite, în mijlocul orașului. Arheologii bănuiesc că structurile centrale alcătuiau o mânăstire sau o biserică.

Lăcașuri Ortodoxe, cireșar 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.