POST. PREGĂTIRI LA SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL. Sfintele Cuvioase Mucenițe Fevronia, Leonida, Livia, Evtropia. Sfântul Orentie cu cei 6 frați ai săi și cei dimpreună cu dânșii

LĂUDAT ESTE DUMNEZEU ÎNTRU SFINȚII SĂI!
Astăzi, 25 cireșar 2020, în ziua de după cinstirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii ortodocși care respectă cu bucurie învățăturile Bisericii și ale Sfinților Părinți, întemeiaţi în credinţă, întăriţi şi neclintiţi de la nădejdea Evangheliei*, cu toții continuă pregătirile pentru Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Iar aceste pregătiri pe care ei le fac și care se apropie, le fac postind, așa cum se cuvine unor sfinți*. Pentru aceasta, calendarele ortodoxe precizează că astăzi este ZI DE POST, chemându-i pe credincioși la cinstirea deosebită a:
- Sfintei Cuvioase Fecioare Mucenițe și mult-pătimitoare Fevronia (Mesopotamia, 304)
- Sfântului Orentie și a celor șase frați buni ai lui
- Sfintelor Cuvioase Mucenițe Leonida, Livia și Evtropia
- Sfântului Simon
- Sfântului Cuvios Dionisie, ctitorul Sfintei Mănăstiri a Înaintemergătorului Ioan, din Muntele Athos
- Sfântului Cuvios și purtător de Duh Dometie
- Sfântului Gallican, Episcop de Embrun (sec. VI)
- Sfântului Amand, stareț în Dordogne (sec. VI)
- Sfintei Pustnice Tecla (Maurienne, sec. VI)
- Sfântului Prinț Petru (David monahul) și a soției sale, Sfânta Fevronia (Eufrosina monahia), din anul 1229
- Sfântului nou mucenic Procopie din Smyrna
- Sfântului nou-mucenic George de Attalia (1823)
- Sfinților noi-mucenici ai Rusiei: Vasile (Milițân), preot (1918); Nifon (Beliaiev), mărturisitor (1931); Vasile (Protopopov), preot (1940).
ASTĂZI SE MĂNÂNCĂ DE POST (DE SEC: însemnând FĂRĂ carne, ouă, lactate, pește și alte bucate derivate din acestea). NU se bea vin și, bineînțeles, NU se consumă cu atât mai mult alte băuturi alcoolice. Au loc înfrânarea poftelor și abținerea de la alte plăceri și desfătări – fie în lucru, fie în minte unde toate încep, fie în vorbă, fie în auz, fie în alte simțiri, fie ele deci trupești de orice fel – care s-ar opune sporirii faptelor și desfătărilor cele bune sufletești. Pe acestea sufletești bune le cunoaștem foarte bine deja cu toții, ca fii botezați ce suntem și cinstitori ai Bisericii, ai învățăturii Mântuitorului nostru Hristos și ai îndrumărilor și descoperirilor Sfinților ei – pe care ni le-au împărtășit doar din adevărata iubire și din dorința de a fi liberi cu totul și a ne bucura deplin:
Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera. Cel ce seamănă în trupul său însuşi, din trup va secera stricăciune; iar cel ce seamănă în Duhul, din Duh va secera viaţă veşnică. Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Deci, dar, până când avem vreme, să facem binele către toţi, dar mai ales către cei de o credinţă cu noi.*
Vedeţi cu ce fel de litere v-am scris eu, cu mâna mea.*
Mai multe despre această zi și despre sfinții cinstiți în mod aparte astăzi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinți ai Bisericii peste veacuri aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
Doamne Iisuse Hristoase, cu rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale tuturor Sfinților Români, ale sfinților a căror pomenire se face astăzi și cu ale tuturor sfinților Tăi, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.
O alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020
(*conf. Epistolei către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel 1, 22-23; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 7-10; *Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 6, 11)