Astăzi, la ziua ocrotitorului profesorilor și învățătorilor: Cuvânt adresat profesorilor, de către supraveghetorul tuturor școlilor din țară

Sfântul mare Mitropolit Grigorie Dascălul, ale cărui Sfinte Moaște se află în Mânăstirea Căldărușani, este cinstit astăzi în mod aparte de credincioșii ortodocși, fiind ocrotitorul îndeosebi al învățătorilor și profesorilor. În vremea sa, acesta s-a ocupat foarte tare cu întemeierea de școli, având în vedere luminarea propriului popor. Astfel încât, domnul de atunci l-a numit supraveghetor al tuturor școlilor din țară.

Spre exemplu, la Colegiul „Sfântul Sava”*, s-a îngrijit personal să aibă profesori buni și evlavioși.

Colegiul fusese fondat în 1694, de către Sfântul martir Constantin Brâncoveanu, sub numele de “Academia Domnească de la Sfântul Sava”, întrucât se afla inițial în clădirile Mănăstirii Sfântul Sava – astăzi: Universitatea din București. Curând, a devenit una dintre cele mai importante academii din Balcani. Aici, Sfântul Grigorie Dascălul lua parte la examene și oferea ajutor copiilor silitori și sărmani**. Profesorilor, Sfântul Grigorie Dascălul le spunea:

” – Să vă îndreptați cu toții, abia apoi să îndreptați pe alții!

Să dobândiți, voi, năravuri bune, și abia apoi să învățați pe alții despre năravuri!

Să fiți cu toții sfinți, sau aproape de sfinți, precum erau dascălii cei mai dinainte, într-acest loc!”***

Mitropolitul Grigorie Dascălul a stăruit să se înființeze seminarii în fiecare eparhie, devenind astfel adevăratul ctitor al seminariilor din Țara Românească și model, rânduit de Dumnezeu, al dascălilor și învățătorilor din toate vremurile care i-au urmat și, prin milostivirea lui Dumnezeu, care vor mai urma.


Alcătuire Lăcașuri Ortodoxe, cireșar 2020

* Academia Sfântul Sava s-a divizat mai apoi, în anul 1864, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ramura academică devenind “Universitatea din București”, iar cealaltă secundară devenind Colegiul Național „Sfântul Sava”;

** Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul însuși, pe când fusese elev la școala elinească din Mânăstirea Sfântul Sava, era cel mai silitor la învățătură dintre toți cei 75 de elevi;

*** S-au folosit și prelucrat unele date din notițele și culegerile realizate și puse la dispoziție – după mai mult de 30 de ani de cercetări – de Pr. Arhim. Ioanichie Bălan.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.