Minunea din peștera Cuviosului sfânt Ioan Sihastrul

Ne-a zis nouă ava Dionisie – preaiubitul și păzitorul de vase al Bisericii Ascalon – despre Ioan Sihastrul:

“Mare bărbat și plăcut lui Dumnezeu, starețul nostru Ioan Sihastrul…

Viețuia în satul Schustra, care era departe de Ierusalim, cam la 4 kilometri. Și avea, în peștera sa, chipul Preacuratei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria, ținând în brațe pe Pruncul Hristos Cel mai înainte de veci, Dumnezeul nostru.

Însă, câteodată, starețul mai voia să merargă pe câte undeva, în pustie departe, ori la Ierusalim ca să se închine Cinstitei Cruci și la Mormântul lui Hristos și să cerceteze Sfintele Locuri, sau la Muntele Sinai, ca să se roage, sau la Sfinții Mucenici, care se aflau departe de Ierusalim, căci îi plăcea starețului să dea cinstire sfinților, sau în Efes, la mormântul Sfântului Evanghelist Ioan, uneori și la Sfântul Teodor, în Evhaita, iar alteori la Sfânta Tecla, în Seleucia Isauriei, la Sfântul Serghie în Sarafas și în alte părți…

Eeei, oricând pleca, își pregătea în peștera sa candela care se afla așezată înaintea chipului Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu și o aprindea după obicei. Apoi, așezându-se la rugăciune, se ruga lui Dumnezeu ca să-i îndrepteze calea pe care avea să meargă și, privind icoana Născătoarei de Dumnezeu, grăia:

“Preacurată Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, pentru că plec în călătorie îndepărtată, întru care multe zile am să zăbovesc, tu singură să ai grijă de candela ta, și nestinsă, după a mea rugăciune, să o păzești până ce mă voi întoarce.

Că eu, având ajutorul tău împreună-călător cu mine, mă duc pe drumul pe care îl am în gând”.

Zicând acestea spre Sfânta icoană, pornea la drum.

Iar când se întorcea la peștera sa, găsea întotdeauna candela plină, arzând, exact cum o lăsase. Niciodată n-a găsit-o pe ea stinsă.


Transcriere Lăcașuri Ortodoxe, cireșar 2020,

a unei istorisiri vechi, păstrată din secolul VI, semnată de Cuvioșii Părinți Ioan și Sofronie, după cum le-a istorit lor Ava Dionisie

Pomenirea acestui Sfânt și minunat Părinte Cuvios Ioan Sihastrul se face exact astăzi, pe 19 iunie!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.